Koti Uutisia Dokumenttielokuva Saudi-Arabiasta

Dokumenttielokuva Saudi-Arabiasta

1

UK_Saudi_Arabia_teloitus

Lontoolaisen ITV-uutiskanavan toimittajat kuvasivat salaa kuukausien ajan elämää Saudi-Arabiassa, maailman toiseksi suurimmassa öljyntuottajavaltiossa. Lopputuloksena valmistui vasta julkaistu dokumenttielokuva Saudi Arabia Uncovered.

Videomateriaalia elokuvaan saatiin myös saudiarabialaiselta yhteishenkilöltä, joka asetti itsensä kirjaimellisesti hengenvaaraan videoimalla Saudi-Arabian järkyttävää arkipäivää. Fundamentalistiseen Saudi-Arabiaan verrattuna Pohjois-Koreakin vaikuttaa varsinaiselta hyvinvointivaltiolta.

Saudi-Arabia on käytännössä juuri sellainen valtio, jonka terroristiryhmä Isis haluaisi Lähi-idässä perustaa. Näin ollen ei ole ihme, että Saudi-Arabia on myös yksi Isisin suurimmista rahoittajista.

Nykyinen Saudi-Arabia on vahvistanut asemaansa Lähi-idässä ensisijaisesti länsimaiden tuella; ensimmäisen maailmansodan jälkeen Iso-Britannia aseisti ja tuki saudiperheen perustajaa Ibn Saudia, minkä johdosta syntyi nykyinen wahhabismiin perustuva Saudi-Arabia. Saudi-Arabia on vakiinnuttanut paikkansa Yhdysvaltojen tärkeimpänä Lähi-idän liittolaisena ensisijaisesti petrodollarin vuoksi, toisin sanoen myymällä öljyä dollareissa vastineeksi amerikkalaisten sotilaallisesta tuesta. Valtio käy länsimaiden kanssa myös voimakasta asekauppaa; Saudi-Arabia on esimerkiksi Suomen yksi tärkeimmistä asekauppakumppaneita. On jopa mahdollista, että Isis taistelee jossain suomalaisten rakentamilla aseilla.

Algerialainen kirjailija ja toimittaja Kamel Daoud kirjoitti The New York Times -lehteen viime marraskuussa: “Saudi-Arabia on Isis, joka onnistui […]. Daeshilla on äiti: Irakin valtaus. Sillä on kuitenkin myös isä: Saudi-Arabia uskonnollis-teollisen kompleksinsa kanssa. Vasta kun tämä ymmärretään, voidaan voittaa sota, eikä vain taistelua.” Olisi täysin naiivia luulla, etteivät länsimaiset päättäjät olisi tietoisia tästä suhteesta, joten ehkä kyseessä on sota, jota ei haluta voittaa – toimiihan Isis tärkeänä vastavoimana Syyriassa al-Assadin hallinnolle, joka halutaan syrjäyttää.

Saudi-Arabia onkin de facto “läntisen arvoyhteisön” jäsen. Se valittiin YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijoita valitsevan paneelin johtoon viime vuonna (mikä saattaa kertoa jotain YK:n nykytilasta). Lähi-idässä on hyökätty suhteellisen vakaisiin ja hyvinvoiviin valtioihin “terrorismin vastaisen sodan” verukkeella; esimerkiksi Irakissa ja Libyassa oli molemmissa ilmainen koulutusjärjestelmä ja terveydenhuolto. Nyt molemmat valtiot ovat tuhoutuneet näiden imperialististen sotien vuoksi.

Saudi-Arabia on täysin totalitaristinen valtio, johon ei ole kuitenkaan koskaan viety “vapautta ja demokratiaa”. Miksi? Koska kyseessä on länsimaiden petikaveri, joiden yhteinen äpärälapsi Isis on.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY

Lähde: SOTT

1 KOMMENTTI

  1. Todella hienoa että julkaisitte tämän filmin,laittoi ajattelemaan.

    Saisipa suomenkielisillä teksteillä jonain päivänä.

Comments are closed.