Koti Uutisia Kotimaa Diabeetikot eivät pääse enää varusmiespalvelukseen

Diabeetikot eivät pääse enää varusmiespalvelukseen

8

Pääesikunnan tiedotteen mukaan diabeetikoita ei enää kelpuuteta varusmiespalvelukseen. Syynä pidetään palvelusturvallisuuteen liittyviä riskejä. Osa diabeetikoista vaatii tarkkaa verensokerin seurantaa, mikä ei ole välttämättä turvattu sodan ajan olosuhteissa, kuten ei myöskään insuliinin saatavuus. 

Diabetesliitto pitää päätöstä karuna. Liiton mukaan diabetes on yksilöllinen tauti, eivätkä kaikki vaadi raskasta vaativaa tarkkailua. Liiton asiantuntija kertoo asepalveluksen olleen tärkeä tasa-arvon kannalta diabeetikoille. Jatkossa diabetes on este palveluksen suorittamiselle eli diabeetikot vapautetaan rauhanajan palveluksesta ja sijoitetaan palvelusluokkaan C. 

Sotilaslääketieteen keskuksen asiantuntijalausunnot ja tutkimukset olivat raskauttava peruste diabeetikkojen poistamiseen palveluskelpoisuudesta. Lausunnoissa tuli ilmi etenkin asepalvelusta suorittavien turvallisuus, mutta myös yhdenvertaisuus ja tarvittavat erikoisjärjestelyt. 

Lähde: Helsingin Sanomat

8 KOMMENTIT

 1. Onhan tämäkin yksi keino puolustusvoimien alasajolle ja eurojoukkojen/ natotuksen valmistelulle.
  Kenenköhän aivopieru tällainen oli, Bernerin sukulainen?

  • Tuskinpa niitä nyt niin paljon on ja tuleehan sinne jehovat tilalle, piruntorjuntabunkkereita miehittämään. Insuliinishokki talvileirillä keskellä korpea voi olla hengelle hupaa hommaa.

  • Onko sinulla lähipiirissä yhtään ykköstyypin diabeetikkoa? Minulla on kolme (kaksi omassa perheessä) ja voin sanoa ettei yksikään näistä ole soveltuvia ainakaan normaaliin asepalvelukseen. Diabetes ei silti ole este jonkinlaiseen maanpuolustukselliseen velvoitteeseen, aina löytyy tehtävää, mutta viikon metsäleirit saattavat olla hengenvaarallisia ykköstyypille.

   • Tiedän kyllä henkilöitä joilla on ja ihan normaalisti kykenevät toimimaan.
    Mielestäni tässä on ammuttu itseään jalkaan, koska diabeetikot, kuten mainitsit, voivat toimia sellaisissa toimissa, joissa on helpompi ottaa huomioon sairaus sekä sen hoito.
    Ei todellakaan metsäkeikoille, jossa mahdollinen ateriointi / lääkintä ei ole säännöllistä.
    Tämä on hyvin rasistinen päätös puolustusvoimien johdolta ja sitä myöden tarkoitushakuinen, vipuvarreksikin sanottu toimi.

    • Samaa mieltä, taitaa tämä olla osa NATO-lobbausta. Suomessa pitäisi laittaa ne miljoonat, jotka mm. menevät matujen hyysäykseen, niin diabeteksen tutkimukseen ja varsinkin sen ennaltaehkäisyyn, koska diabetes on suurin kansanterveydellinen uhka suomalaisille tällä hetkellä. Jopa Ruotsi on helvetisti edellä Suomea diabeteshoidossa vaikka Suomi on väkilukuun nähden maailman suurin diabetesmaa (ykköstyyppi). Nyt on onneksi diabetesrokotus mennyt ihmiskokeisiin ja siinäkin menee vielä vuosia että se tulee käyttöön yleisesti.

 2. Kohta varmaan karsitaan allergikot, sitten on rivit yhtä harvat kuin kerjäläisen hampaat.
  Jotenkin tuntuu, että osa diabeteksesta on tekemällä tahty esim. rokotusten kautta. On saatu kehitettyä hyvinvointisairaus (kuten verenpainetautikin) joka aiemmin oli kohtalaisen harvinainen ja johtui luonnolisista lähtökohdista.
  Samaa asiaa olen uumoillut muutaman muun sairauden kohdalla, jotka ovat nousseet hyvinkin yleisiksi -90 luvun aikana ts. yhdistelmärokotteiden yleistyessä.
  Tietämistäni diabeetikoista suuri osa on saanut juuri yhdistelmärokotteita -90 luvulla ja 1 diabetes todettu vasta tämän jälkeen, kun taasen ne jotka ovat saaneet rokotteensa aiemmin erillisinä, on hyvin harvalla diabetesriskiä tms. sairauksien oireita.

 3. Jos kansallissosialistit olisivat voittaneet toisen maailmansodan, ei markkinoilla olisio terveyttämme pilaavia tuotteita kuten roskaruoka, makeiset & tupakka.

Comments are closed.