Koti Aktivismiraportit Aktivismia Huittisissa ja Eurajoella

Aktivismia Huittisissa ja Eurajoella

2

Viikolla 44 lähikaupunkien aktivisteja kävi ruotsinsuomalaisen luutnantin Gösta Hallberg-Cuulan muistomerkillä Huittisissa. Hallberg-Cuula oli lähtenyt ensimmäisten joukossa vapaaehtoisena synnyinmaahansa Suomeen talvisodan sytyttyä. Muistomerkille laskettiin kynttilät hänen syntymäpäivänään 4.11.

Hallberg-Cuula oli lähtöisin Huittisista. Hän ei ollut vain älykkö vaan myös karaistunut katutaistelija ja loistava johtaja. Hallberg-Cuulan talvisodassa johtama plutoona tuli tunnetuksi taistelutahdostaan ja uhrimielestään, ja Hallberg-Cuula olikin ensimmäisiä, joille marsalkka Mannerheim antoi sodan jälkeen mitalit urheudesta.

Kansallissosialistisen NSAP:n propagandapäällikkö Hallberg-Cuula palasi Ruotsiin toisen silmänsä taistelussa menettäneenä ja sotilasarvonaan vänrikki. Jatkosodan alkuvaiheessa hän oli puolestaan kansainvälisen plutoonan päällikkönä Hangon rintamalla, ja kaupungin tultua valloitetuksi hän siirtyi ruotsalaisvapaaehtoisten plutoonanpäälliköksi Syvärille. Tuolloin hän oli jo edennyt luutnantiksi.

Hallberg-Cuula kaatui Jandebassa Syvärillä miinan räjähdykseen 14.4.1942. Hänet on haudattu Solnaan Tukholman naapurikuntaan.

Kynttilänlaskun lisäksi Huittisiin levitettiin tarroja. Samalla matkalla poikettiin Eurajoella, missä kiinnitettiin tarroja sekä jätettiin Vastamedia-lehteä ihmisten otettavaksi.

Yhteydenotot osoitteeseen pori[at]vastarinta.com

2 KOMMENTIT

  1. Kiitos! Niinkuin kaikesta mitä teette!! Harmi että suuri katsoo idolsseja ja ja kuuntelee näitä paska radio kanavia jolla vapaamuurarit yrittävät taas kerran pistää huomion muuaalle!!

    Isänmää

Comments are closed.