Koti Uutisia “Yksin saapuvat pakolaislapset” kuormittavat Ruotsin kouluja

“Yksin saapuvat pakolaislapset” kuormittavat Ruotsin kouluja

2

Ruotsin kouluilla ei ole varaa tai resursseja huolehtia lisääntyvästä “yksin saapuvien pakolaislasten” virrasta. Kuntien on nyt suostuttava kompromisseihin, jotta maahanmuuttajien koulunkäynti saadaan aloitettua.

UK_pisa-svenska-skolan

Viime vuoden aikana Ruotsiin saapui noin 14 000 niin kutsuttua yksin saapuvaa pakolaislasta kouluiässä. Määrän nopea lisääntyminen aiheuttaa kouluille sekä taloudellisia että käytännön ongelmia, sillä koulujen on lasten tukemisen lisäksi rekrytoitava pikaisesti opettajia, jotka puhuvat vieraita kieliä.

Ruotsin Koulutarkastuslaitoksen (Skolinspektionen) uudessa raportissa on tarkasteltu tilannetta noin 30 kunnassa. Näistä monet uskovat mitan olevan pian täysi ja resurssien käyvän loppuun. Tämän vuoksi on alettu etsiä uusia ratkaisuja, joissa tietyille kunnille myönnetään kohdistettua tukea. Lisäksi on ehdotettu sääntöjä, jotka helpottavat palveluiden ostamista kuntien välillä. Erityisillä säännöksillä kouluihin pyritään löytämään nopeasti opettajia, joilla on oikeanlainen kielitausta.

Opetusministeri Gustav Fridolinin mielestä maahan vasta tulleita kielitaitoisia opettajia olisi rekrytoitava, vaikkei heillä olisi ruotsalaista opettajankoulutusta. Kouluille aiotaan myös maksaa satoja miljoonia kruunuja maahanmuuttajista aiheutuvien ylimääräisten kustannusten kattamiseksi.

“Tällöin valtion on voitava ottaa isompi vastuu. Talousarvioomme sisältyy 300 miljoonaa kruunua kouluille, joihin kohdistuu erityisen kovia ehtoja tai jotka ottavat vastaan useita maahan vasta saapuneita lyhyessä ajassa. Jo ensi vuonna summa on kaksinkertaistettu 600 miljoonaan kruunuun”, Fridolin kertoi.

 

Lähteet: Nordfront.se, Allehanda.se

2 KOMMENTIT

  1. Hukkaan menee nämäkin rahat. Kansankotia ryöstävät säälittä, eikä kukaan ole vaatimassa rahojaan takaisin.

Comments are closed.