Koti Uutisia Turkistarhaus kieltoon?

Turkistarhaus kieltoon?

1

Eduskunnalle luovutettiin tiistaina turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite. Puolen vuoden aikana aloitteen allekirjoitti lähes 70 000 ihmistä.

UK_turkistarhaus

On epätodennäköistä, että aloite johtaisi lakimuutokseen. Osa poliitikoista on jopa ylpeillyt turkisten käytöllään, ja Turkiseläinten kasvattajain liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi valittiin hiljattain entinen kokoomuksen kansanedustaja Marja Tiura. Eduskunnasta odotetusti viime vaaleissa tippunut Tiura on esiintynyt pitkään turkisalan puolestapuhujana.

Turkistarhaus on kiistanalainen bisnes, jossa eläimiä kasvatetaan ahtaissa ja pääosin virikkeettömissä häkeissä. Vuonna 2010 turkistilojen väärinkäytökset tulivat suuren yleisön tietoisuuteen, kun eläinoikeusaktivistit julkaisivat järkyttävää kuvamateriaalia tiloilta. Kuvilla ja videoilla näkyi muun muassa sairaita ja kuolleita eläimiä.

Alan puolestapuhujat perustelevat kantaansa useimmiten taloudellisesta näkökulmasta, kun taas vastustajat näkevät kysymyksen enimmäkseen eettisenä.

Vaikka vuonna 2010 kuvatuista videoista nousi kohu ja turkisalaa paheksuttiin julkisuudessa, jatkui eläinten laiminlyönti ennallaan pölyn laskeuduttua. Alla oleva video on kuvattu suomalaisilta turkistarhoilta vuonna 2011.

Turkisalan oikeutusta pohdittaessa tulee muistaa, että kyseessä on varakkaille ihmisille suunnattu statussymboli, jonka ainoa tarkoitus on saada käyttäjänsä näyttämään “hyvältä”. Koska pelkkä tarhauskielto johtaisi turkisten maahantuontiin sellaisista maista, joissa eläinten olot ovat Suomeakin huonommat, olisi kestävin ratkaisu asiaan kaikkien turkistuotteiden valmistus-, maahantuonti- ja myyntikielto.

 

Aiheesta muualla:

Hs.fi

Hs.fi

Iltalehti.fi

Iltalehti.fi

Aiheeseen liittyen:

Kansallissosialismi ja eläinoikeudet

1 KOMMENTTI

  1. Ei ehkä suoraan liity tähän uutiseen, mutta löysin hiljattain mielenkiintoisen tutkimuksen Suomen radikaalista eläinoikeusliikkeestä. Suosittelen aiheesta kiinnostuneille: http://www.reocities.com/EnchantedForest/creek/3141/

    Tässä on kiinnostava artikkeli kolmannen valtakunnan eläinoikeuksiin liittyen. Tosin kirjoittaja ei ole kansallinen ja sen kyllä huomaa, mutta silti hyvä teksti, jos sen lukee objektiivisesti: http://www.kaltio.fi/vanhat/index8e29.html

Comments are closed.