Koti Uutisia Todisteita GM-ruoan vaaroista?

Todisteita GM-ruoan vaaroista?

0

Keskustelu geneettisesti muunnelluista viljelykasveista on jälleen noussut esille, kun australialaisista tiedemiehistä ja amerikkalaisista tutkijoista koostuvan ryhmän tutkimuksista kävi ilmi, että geenimanipuloidulla ravinnolla syötetyt siat kärsivät huomattavasti enemmän vatsatulehduksista kuin siat, joiden ruokkimiseen on käytetty tavanomaista ravintoa.

Kyseinen tutkimus kesti reilut 22 viikkoa, ja siinä oli osallisena 168 vastavieroitettua sikaa kaupallisessa yhdysvaltalaisessa sikalassa. Puolelle tutkimukseen kuuluneista eläimistä syötettiin geenimuunneltua soijaa ja maissia, ja toiselle ryhmäpuolikkaalle vastaavaa ei-geenimanipuloitua ruokaa. Eläimillä oli tutkimuksen ajan identtiset elinolo- ja ruokintaolosuhteet. Siat teurastettiin noin viisi kuukautta myöhemmin, ja ruumiinavauksen suorittivat eläinlääkärit, joille ei ollut ilmoitettu, mille sioista syötettiin geenimanipuloitua ruokavaliota ja mitkä olivat kontrolliryhmässä.

Tutkijoiden mukaan sioissa ei ollut nähtävissä eroja siinä, oliko ne ruokittu muuntogeenisellä vai ei-muuntogeenisellä ruokavaliolla, mitä tulee rehun kulutukseen, painonnousuun, kuolleisuuteen ja veren rutiininomaisiin biokemiallisiin mittauksiin. Kuitenkin siinä ryhmässä, jossa siat nauttivat geenimuunneltua ruokavaliota, sioilla oli korkeampi vatsatulehdusten määrä (32 %) kuin sioilla, joiden osalta noudatettiin perinteistä ruokavaliota (12 %). Geenimuunneltua ruokaa syöneiden vatsatulehdukset olivat myös pahempia, ja lisäksi emakoilla kohdun koko oli 25 % suurempi kuin toisessa ryhmässä.

Etenkin yhdysvaltalaisilla ja latinalaisamerikkalaisilla viljelijöillä, mutta myös muilla ympäri maailman, on jo laajalti tuotantokäytössä geneettisesti muunneltuja viljelykasveja. Geenimanipuloidut siemenet on geneettisesti muunneltu kasvamaan kasveiksi, jotka sietävät rikkakasvien torjunta-aineita ja pystyvät vastustamaan tuholaisia. Tarkoituksena on tehdä viljakasvien viljely helpommaksi viljelijöille.

Eräät kriitikot ovat vuosien ajan väittäneet, että tehdyt muutokset siirtogeenisissä kasveissa luovat uusia proteiineja, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia sekä eläimillä että ihmisillä. Yritykset, jotka tuottavat siirtogeenisiä kasveja hyödyntämällä DNA:ta muista bakteereista ja lajeista, vakuuttavat kuitenkin, että ne olisi todettu turvalliseksi, niiden oltua käytössä jo vuodesta 1996.

 
Lähde: Yahoo! News