Koti Uutisia Suomi Euroopan kärkipäässä rintasyövästä selviytymisessä

Suomi Euroopan kärkipäässä rintasyövästä selviytymisessä

2

UK_rintasyopa

The Lancet -nimisessä arvostetussa lääketieteen julkaisussa esitetty uusi tutkimus osoittaa, että rintasyövästä selviydytään Suomessa hyvin moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. Rintasyöpää sairastavista potilaista Suomessa selviytyy noin 87 prosenttia, mikä on Euroopan paras tulos Ranskan ohella. Euroopan ulkopuolisia maita tarkasteltaessa samalla tasolle Suomen ja Ranskan kanssa sijoittui Israel. Vertailun kärkipäähän sijoittuivat Suomea ennen Brasilia, Kypros ja Yhdysvallat.

Myös munasarja- ja eturauhassyöpää sairastavien henkilöiden elossaololuvut olivat suomalaisten osalta Euroopan korkeinta tasoa – 45 prosenttia ja 90 prosenttia. Esimerkiksi suolistosyövän osalta eloonjäämismahdollisuuksia taas ovat lisänneet uudenlaiset sädehoidot ja leikkaustekniikat – selviytymisprosentiksi annetaan nyt noin 63, kun se vielä 1990-luvun lopulla oli arviolta 58 prosenttia.

Yleensä myöhäisessä vaiheessa havaittavat keuhko- ja maksasyöpä ovat eloonjääntimahdollisuuksiltaan edelleen hyvin alhaiset. Suomi oli tutkimuksessa keuhkosyövän osalta Euroopan keskitasoa 12 prosentilla, ja maksasyövästä Suomessa selviytyy vain noin kahdeksan prosenttia potilaista.

Marraskuussa julkaistu vertailu syöpäpotilaiden selviytymisestä on kaikkien aikojen laajin. CONCORD-2-tutkimuksessa tarkasteltiin potilaiden tilannetta viisi vuotta diagnoosin jälkeen ajalla 1995–2009. Tutkimukseen otettiin mukaan kymmenen yleisintä syöpätyyppiä ja lisäksi lasten sairastama leukemia. Potilaita oli tutkimuksessa mukana lähes 26 miljoonaa 67 maasta ja 279 syöpärekisteristä.

Lähteet: The Lancet, Finnfacts, Cancer.fi

2 KOMMENTIT

  1. Onhan se hyvä että syovät paranevat, kuka parantaa milläkin konstilla. Mutta ehkä enemmän kuin parantumiseen pitäisi kiinnittää huomiota siihen mikä on syöpien räjähdysmäisen kasvun takana. Ja sitähän Suomessakin vallalla oleva Amerikkalainen koululääketiede ei tee. Se menettäisi liikaa rahaa pilleri- ja sytostaatti/sädehoidoissa. Onneksi meillä on myös Saksalais-Venäläinen lääketiede joka katselee asioita avoimemmin. Ja sielä osataan keskittää huomiota jo ennalta ehkäisyyn. Minkä pitäisi olla se pääasia.

    • Täysin samaa mieltä. Ei ole olemassa hyvää yksityistä lääkeyhtiötä.

Comments are closed.