Koti Uutisia Ruotsin poliisilla käsillä toistaiseksi suurin haaste

Ruotsin poliisilla käsillä toistaiseksi suurin haaste

2

Tulijoiden tulva on laittanut Ruotsin poliisin näkymät uusiksi. Pitkällä aikavälillä väestönkasvu saattaa johtaa uusien slummien syntymiseen, mikäli yhteiskunta ei onnistu kotouttamisessa.

UK_palo_kadulla

Ruotsin väestönkasvu oli viime vuonna suurempaa kuin koskaan. Jotta etelästä maahan puskevasta tulijoiden vyörystä voisi selvitä, rajapoliisin miehitys eteläisellä poliisialueella pitäisi lähes kaksinkertaistaa.

Myös sisämaassa työskentelevät poliisit saavat tuta rikkautta ja voimavaraa, kun väestötappiosta kärsineet kunnat saavat yllättävää väestönkasvua, kiitos keskelle ei mitään perustettujen suurten vastaanottokeskusten. Poliisille tämä on merkinnyt pitkiä siirtymiä hälytysajoissa. “Tämä on luultavasti Ruotsin poliisin suurin haaste sitten toisen maailmansodan”, arveli rajapoliisin päällikkö Patrik Engström.

On vaikeaa arvioida, miten tulijoiden oleskelu Ruotsissa vaikuttaa poliisin työhön tulevaisuudessa. Todennäköinen mahdollinen toteutuma on, ettei kotoutus taaskaan onnistu ja syrjäytyneiden alueiden määrä tulee lisääntymään. “Erityisen haasteellisiksi luokittelemillamme alueilla nykyään saatetaan tarvita jopa neljä autoa ihan normikiinniotossa. Nämä alueet ovat valtava taakka poliisille”, kertoi Stefan Hector keskusrikospoliisista.

Rikosten tutkija Jerzy Sarnecki on äskettäin laatinut raportin sosioekonomisesti haasteellisten alueiden rikollisuudesta. “Jos kotoutuminen menee puihin, saamme lisää ongelmia, joihin törmätään jo paikoissa, joissa se ei ole tähän mennessä onnistunut”, hän kertoi. Haasteellisten alueiden ongelmiin kuuluvat muun muassa lisääntynyt rikollisuus ja nuorukaisrikollisjengit. Poliisi nosti äskettäin enemmän tai vähemmän rikollisten hallussa olevista 53 alueesta esille 14 erityisaluetta, joihin yritetään panostaa erityisen ankarasti.

Sarneckin mukaan kehityksen pysäyttäminen vaatii pitkän aikavälin ponnisteluja monilla eri osa-alueilla. Tarvitaan parempia asuntoja ja töitä. “Kun monet lapset eivät osaa kunnolla kieltä, eikä heidän vanhemmillaan ole mitään koulutusta, varhaiskasvatukseen ja koululaitokseen on panostettava hyvin paljon. Lisäksi poliisin on taisteltava tehokkaammin jo olemassa olevaa rikollisuutta vastaan. Kun uusia nuoria tulijoita saapuu haasteellisille alueille, on olemassa aika suuri riski, että he ajautuvat jo alueella vaikuttaviin rikollisverkostoihin.”

Lisääntynyt terrorismin riski yhdistetään usein tulijoiden tulvaan, mutta Stefan Hectorin mukaan näillä ei ole kovin suurta yhteyttä keskenään. “Terroriuhka riippuu enemmän Euroopan omista asioista. On kuitenkin todettava, että meille saapuu tulijoita Irakista, Syyriasta ja myös Afrikasta, missä näitä enemmän radikalisoituneita ryhmittymiä on ihan tarpeeksi.”

Patrik Engströmin mukaan poliisi ei voi myöskään sulkea pois sitä mahdollisuutta, että islamistiterroristien riveissä taistelleita palaa huomaamatta maahan tulijoiden joukkoon piiloutuneina. “Tästä syystä rajoilla pitää olla jonkinlainen kontrolli”, hän sanoi.

Lähde: MV-lehti

2 KOMMENTIT

  1. Toinen maailmansota oli Ruotsille vain rikastumisen paikka. Pitikö pollareiden sillon vahtia rahan kuljetuksia, vai miksi se olisi ollut mikään haaste.yvivät kaikille osapuolille kallilla rautaa ja muuta.

  2. Joskus tuli telkkarista sarja Ruotsin poliiseista, ei oikein vakuuttanut. Takaa-ajoa ei voinut suorittaa, koska oli liukasta, perään ei voinut juosta, koska oli lunta. Muistaakseni jotenkin noin se meni.

Comments are closed.