Koti Uutisia Kotimaa Romanitutkija: myyttinen kantasuomalaisuus katoaa

Romanitutkija: myyttinen kantasuomalaisuus katoaa

13

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) työntekijä Anneli Weiste-Paakkanen tekee kattavaa hyvinvointitutkimusta romaneista. Roose-tutkimuksessa haastatellaan 300 romania. Weiste-Paakkanen uskoo, että romanien asema helpottuu 20 vuoden sisällä, kun Suomi muuttuu monikulttuurisemmaksi.

– Sen myötä katoaa myyttinen kantasuomalaisuus, joka syntyi, kun Suomen kansallisvaltiota luotiin 1800-luvulla. Minäkään en esimerkiksi venäläistaustaisena ole tällä määritelmällä kantasuomalainen.

Weiste-Paakkanen ei kerro “myyttisen kantasuomalaisuuden” määritelmää. Vaikuttaa pikemminkin siltä, että maahantunkeutujien ja heidän jälkeläisten lukumäärän noustessa suomensukuisten osuus ja heidän kulttuurinsa vähenisivät Suomessa. Weiste-Paakkanen mytologisoi kantasuomalaisuuden luoden siitä helposti hyökättävän olkiukon, mutta samaan aikaan hän pitää vierasrotuisten kulttuuri- ja rotuimperialismia syynä kantasuomalaisuuden katoamiselle. Mitä myyttistä on kantasuomalaisuudessa, jos siihen vaikutetaan näin konkreettisesti ja empiirisesti?

Romanijohtaja ei halua romaneita tutkittavan

Suomen romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg uskoo kohtaamisteoriaan eli siihen, että kantaväestön ja romanien kohtaamiset poistaisivat ongelmana nähtyjä ennakkoluuloja. Lindberg ei halua, että romaneihin kiinnitettäisiin erityistä huomiota.

– Minulle riittää ihan hyvin se, että suomalaisia tutkitaan. Ei romanien hyvinvointi ja elintavat poikkea millään tavalla kantaväestöstä. Puhumme ehkä vähän isommin ja liikuttelemme puhuessa enemmän käsiämme, sanoo Lindberg.

Ristiriitaisesti Lindberg kuitenkin uskoo, että romanit ovat säilyttäneet “perinteisen talonpoikaisen suomalaisuuden” paremmin kuin amerikkalaistunut kantaväestö. Romanit esimerkiksi pukeutuvat eri tavalla ja teitittelevät vanhempiaan. Jo maallikkokin löytää heidän elintavoistaan huomattavia eroja suhteessa kantaväestöön.

Turun Sanomien mukaan tutkijat ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että romanien asenteet koulunkäyntiä ja työntekoa kohtaan paranisivat. Tutkijat näyttävät luottavan, että opetuksella ja valistuksella saadaan romanit omaksumaan meidän rotumme ja kulttuurimme käsitykset koulunkäynnistä ja työnteosta.

Filatov: maahanmuutto lisännyt syrjintää

Romaniasian neuvottelukunnan puheenjohtajan Tarja Filatovin (sd.) mielestä maahanmuuton yleistyminen on viime vuosina lisännyt romanien syrjintää. Filatovin mukaan etniseen taustaan kohdistuva syrjintä on tullut Suomessa näkyvämmäksi ja sallitummaksi. Samaan aikaan lainsäädäntö on tiukentunut.

– Romanit ovat ihan yhtä suomalaisia kuin me kaikki. He ovat olleet historiallisesti sodissa mukana ja nostamassa tätä maata kansalaisina. Syrjintää voidaan poistaa vain sitä kautta, että ihmisiä kohdellaan yksilöinä.

Romanit Suomessa

 • Romanit ovat tulleet Suomeen pääasiassa Ruotsin kautta noin 500 vuotta sitten.
 • Vuosina 1637–1748 oli voimassa hirttolaki, jonka nojalla voitiin teloittaa maahan jääneet romanit.
 • Vuonna 1917 Suomen itsenäistyttyä romaneista tuli Suomen kansalaisia.
 • Suomessa asuu noin 10 000 romanitaustaista.

Lähde: Turun Sanomat

13 KOMMENTIT

 1. Haha mutta mustalaiset ovat pahinta roskasakkia ja saastaa mitä Suomessa on ja kaikki tietävät sen, ja sen mukaan noita torakoita tullaan aina kohteleen. 🙂

 2. Ei tuota hirttolakia sitten pahemmin käytetty, koska tämä kleptoparasiittinen tunkeutujapopulaatio on päässyt kasvamaan noinkin suureksi.

 3. Tunnen “rasisminvastustajiakin”, jotka vihaavat manneja yli kaiken. Pahempaa roskaväkeä saa kyllä etsiä, ikinä ei ole ollut hyvää kohtaamista mannen kanssa.

 4. Eipä ole nähty mustalaisen hiihtävän.
  Niin mitäpä näitä hallituksen suojattiparasiitteja tutkimaan, päivänselvää tutkimattakin on että puhtaita vapaamatkustajia 90%:sti.

 5. Romanithan ovat somaloisiin rinnastettava parasiitti-populaatio.

  Sanokaa YKSI Suomea ja/tai suomalaisia hyödyttänyt keksintö, tai innovaatio, joka olisi mustilaisten aikaansaannos. (tiirikan eri variaatioita ei lasketa)

  Muutamaa (heimonsa häpäissyttä) hyvää työmiestä lukuun ottamatta…monestikko olette nähneet mustilaisen paiskimassa hommia?

  Montako mustalaisen perustamaa yritystä tiedätte, jotka työllistäisivät muita ihmisiä, kuin poliisia ja oikeusviranomaisia?

  Ja aiheen ulkopuolelta…onko kukaan nähnyt ikinä mustalaista verkkareissa, tai tuulipuvussa???? 😀

  • Hyviä kysymyksiä, mutta aavistelen, että vastausta et tule saamaan…

   • Myös se jää mystiseksi kysymykseksi, miten mustalaiset ovat osallisena talonpoikaiskulttuuriin muuten kuin heinä- ja hevosvarkauksilla? Eivät ole kyntäneet senttiäkään tämän maan kamaraa tuottaakseen viljaa, ei ole näkynyt lehmiä lypsettävän mustalaisen toimesta.
    Miten mustalaisten vaatetus littyy talonpoikaisuuteen, tuskin yksikään manne edes yrittäisi mitään taloinpoikasta retongit päällään ja teitittelykin oli normaalia keskustelutyyliä koko suomessa vielä -70 luvun alussa.
    Montakohan hirsimökkiä tai rintamamiestaloa on noussut romanien tekeminä?
    Jotenkin taas tulee mieleen, miksi pitää kaivoon kaataa rahaa tällaisen paikkansapitämättömän 0 tutkimuksen vuoksi.

 6. Koska PVL ottaa käyttöönsä Ukrainan mallin josta eilen kirjoititte uutisen? Suurin osa noista kun käyttää aineita ja suomalaisia ovat tappaneet! Nappi ja kamakauppiaita.
  Paljonko noita paroneja täällä onkaan? Soittakaa Mistreatin kappaletta!

 7. 97% tapaamistani mustalaisista on täysiä rottia, rasisteja, rikollisia. malmilla ja itä-helsingissä asuneena, on muutama manne tullu tavattua

 8. 500 vuoden kotouttamisella on jo osa tästä etnisestä ryhmästä saatu töihin. Näillä ei edes uskonto kiellä vääräuskoisen hyväksi tehtävää työtä, kuten on laita tällä hetkellä maahan lampsivalla porukalla, joten tästä aikaperspektiiviä kotouttamishuijareille.

  Olen suuresti kiihottunut siitä, että joudun maksamillani pakkoveroilla kustantamaan mustalaisakoille hameita. Tuleeko verottaja näin siis virkansa puolesta syyllistyneeksi kiihottamiseen?

Comments are closed.