Koti Uutisia Kulttuuritaistelu Maahanmuuttajakoulun opettaja: “Opettajat ja oppilaat rekrytoivat avoimesti Isisiin”

Maahanmuuttajakoulun opettaja: “Opettajat ja oppilaat rekrytoivat avoimesti Isisiin”

3

Nordfront haastatteli eteläruotsalaisen maahanmuuttajakoulun opettajaa Annea. Anne on asunut Ruotsissa yli 20 vuotta ja on itse kotoisin länsieurooppalaisesta maasta, jossa hän on suorittanut opettajakoulutuksensa. Muutettuaan Ruotsiin Anne sai perustavanlaatuisen koulutuksen ruotsin kieleen, jonka hän kertoo olleen raskas mutta opettavainen matka, joka inspiroi häntä auttamaan muita maahanmuuttajia oppimaan hyvin ruotsin kielen. Tämän vuoksi Anne kouluttautui opettajaksi ruotsissa, englannissa ja ruotsissa toisena kotimaisena kielenä. Kansallinen Vastarinta julkaisee nyt lyhennetyn version haastattelusta.

Tänä päivänä Anne on kokenut opettaja, joka on vuosien varrella nähnyt monia koululaitoksen uudistuksia. Huomattavin muutos liittyen juuri maahanmuuttajakouluihin on kuitenkin ollut ruotsin kielen opetuksen uudistus; sen sijaan, että oppilaat lukisivat ruotsia kokopäiväisesti, heidät laitetaan nyt ulos kouluista “käytännön aktiviteetteihin”. Tämän tarkoitus oli saada heidät oppimaan kieltä ulkona ihmisten keskuudessa mutta myös auttaa heitä pääsemään työmarkkinoille.

– Tuo voi tietysti kuulostaa hyvältä idealta, mutta se ei kuitenkaan käytännössä toiminut, sanoo Anne, ja jatkaa:

– Esimerkiksi eräs oppilas päätyi keskelle metsää yksikseen, eikä ollut mitenkään epätavanomaista, että oppilaat viettivät tämän “käytännön aktiviteetteihin” suunnitellun ajan omien maanmiestensä kanssa. Kuinka paljon siinä oppii uutta kieltä, mikäli päätyy töihin arabiankielisten omistamaan pizzakeittiöön?

Tämä ei kuitenkaan ole uudistuksen ainoa ongelma. Anne kertoo, että oppilaiden keskuudessa tapahtui jakaantumista eivätkä he jaksaneet opiskella kovinkaan ahkerasti. Pikkupaikkakunnilta he saavat sitä paitsi kulkea pitkiä matkoja kouluihinsa, ja julkisen liikenteen aikataulut eivät aina menneet yksiin tuntien alkamisajankohtien kanssa. Yleistä on myös, että oppilaille tarjotaan ammattiin suuntautuvia koulutuksia kestoltaan yhdestä kuukaudesta puoleen vuoteen.

– Heillä ei alun alkaenkaan ollut edellytyksiä selvitä koulutuksesta liian heikkojen kielellisten taitojen vuoksi. Kun he sitten päätyivät meille takaisin, he olivat jo ehtineet unohtaa kaiken oppimansa ja saivat aloittaa taas alusta, Anne kertoo.

Anne haluaa painottaa, että korkeammat tahot kuten koulutusvirasto tietävät maahanmuuttajakoulutusjärjestelmän ongelmista, joita on ollut ja joita edelleen on. Ulospäin he antavat itsestään sellaisen kuvan kuin he eivät tietäisi, mistä johtuu, että vain 40 prosenttia oppilaista saavuttaa hyväksytyn arvosanan.

– Lukemattomissa konferensseissa ja kuulemisissa me opettajat olemme puhuneet kaikesta, minkä koemme ongelmaksi, mutta mitään ei ole tapahtunut. Olen lukenut viimeisimmän kurssisuunnitelman, ja siellä mainitaan muutosehdotuksia. Jää kuitenkin nähtäväksi, tullaanko niitä toteuttamaan käytännössä.

Tässä kohtaa haastattelua Annen puhe alkaa siirtyä hänen henkilökohtaisiin kokemuksiinsa kulissien takana. Hän on itse nähnyt ja kuullut rehtorien kehottavan antamaan päästötodistuksen sellaisillekin oppilaille, jotka eivät ole yltäneet hyväksyttäviin arvosanoihin. Hänen työpaikallaan ongelmat eivät kuitenkaan jää tähän. Jotkut itse arabi- ja somalitaustaiset opettajat “auttavat” Annen mukaan maanmiehiään muussakin kuin opiskelussa. Anne kertoo todistaneensa lukuisia kertoja, kuinka nämä opettajat kirjaavat maanmiehiään tunneilla läsnäoleviksi, vaikka he eivät sitä todellisuudessa olisi. Arabi- ja somaliopettajat vääristelevät myös koetuloksia ja arvosanoja todellisuutta parempaan päin. Rehtori ei ollut kuulevinaankaan, kun hänelle sanottiin asiasta; Annen mukaan tilanne oli sama, kuin olisi puhunut seinälle.

Anne kertoo erään maahanmuuttajaluokan opettajan sympatisoivan Isisiä, ja Annen mukaan tämä on suuri ongelma koko maahanmuuttajakoulutuksessa. Hänen mukaansa oli ilmeistä, että kyseinen opettaja yritti värvätä oppilaitaan Isisiin, mutta tätäkään hänen esimiehensä ei ottanut kuuleviin korviinsa. Sen sijaan opettajakunta alkoi kääntyä sekä Annea itseään että muutamia muita opettajia vastaan, jotka yrittivät vain tehdä työnsä hyvin. Annesta yritettiin yhtäkkiä maalata kuvaa epäpätevänä opettajana.

Anne kuvailee haastattelussa myös kokemuksia siitä, kuinka maahanmuuttajaluokan oppilaat herättivät pelkoa sekä hänessä että muissa naispuolisissa kollegoissa:

– Eräällä pojalla oli erityisen aggressiivinen temperamentti, ja hän saattoi räjähtää ja alkaa raivota ilman mitään varoitusta. Hän saattoi suuttua aivan mitättömistä asioista. Hän huusi ja haukkui erään naisopettajan jopa rehtorin edessä, mutta rehtori ei tehnyt asialle mitään. Minulle hän räjähti kerran siitä, että olin laittanut hänelle oppitunteja perjantai-iltapäivälle. Hän raivosi ja huusi ja pelkäsin, että hän lyö minua, kertoo Anne.

Lopulta Annen silloinen työpaikka joutui terveydenhuoltoviranomaisten tutkinnan kohteeksi. Anne erotettiin silloisista tiimivastaavan tehtävistään ja hänet korvattiin toisella henkilöllä, vaikka kaikki kritiikki päättävissä asemissa oleviin oli kohdistunut rehtoriin. Anne vaihtoi tuossa vaiheessa työpaikkaa, ja uudessa työpaikassa hän viihtyikin hyvin kesään 2017 asti. Tuolloin hän ja eräs hänen kollegansa jättivät päästämättä erään oppilaan kokeesta läpi, ja oppilas vastasi uhkaamalla tappaa Annen ja tämän kollegan.

Tilanne kiristyi entisestään Vastarintaliikkeen Göteborgin-mielenosoituksen jälkeen. Maahanmuuttajaoppilaat alkoivat yhtäkkiä puhua Annelle näkökannoistaan holokaustista. Nämä mielipiteet eivät vastanneet yleisesti hyväksyttyä historiankirjoitusta, ja asia levisi opettajien kahvihuoneeseen.

– En koskaan puhunut siitä, mitä mieltä itse olin aiheesta. Kerroin vain oppilaitteni mielipiteistä, Anne kommentoi.

Tämä riitti kuitenkin tilanteen tulehtumiseen, ja Annea alettiin hiillostaa hänen poliittisista mielipiteistään. Anne uhkaa saada potkut, vaikka hän on työssään erittäin pätevä ja kokenut. Anne on tällä hetkellä sairaslomalla. On epäselvää, saako hän pitää työnsä vai ei, mutta Anne kertoo, että hän on lopettamassa opettajan työt ja tulee käyttämään aikaansa ja energiaansa muuhun.

– Olen saanut tästä nyt tarpeekseni. Vaikuttaa siltä, että työnantajat haluavat epäpäteviä opettajia, jotka eivät tunne alansa sääntöjä, jotta he voivat tehdä mitä lystäävät. En siedä sellaista.

Haastattelu kokonaisuudessaan (ruotsiksi): Nordfront.se

3 KOMMENTIT

Comments are closed.