Koti Uutisia Lääkeyhtiöt tekevät rikoksia rangaistuksista huolimatta

Lääkeyhtiöt tekevät rikoksia rangaistuksista huolimatta

0

Lääkeyhtiöille on määrätty viimeisen kolmen vuoden aikana 11 miljardia dollaria sakkoja laittomasta ja epäeettisestä toiminnasta. Johtavien tutkijoiden mukaan yhtiöt jatkavat toimintaansa sakoista huolimatta.

Brittiläinen GlaxoSmithKline (GSK) on peitellyt kliinisiä tutkimustuloksia diabeteslääke Avandiasta. Tutkijoiden mukaan lääke lisää sydänkohtausriskiä. Lääkeyhtiö ei vetänyt lääkettä markkinoilta, vaan jatkoi sen markkinointia hiljaisuudessa. Tämän kaltainen sivuvaikutusten peittely on yleinen tapa tehdä voittoa.

Toinen laiton menettely on lääkkeiden markkinointi vääriin tarkoituksiin. Lääkärit ovat määränneet Wellbutrinia, joka on myös GSK:n tuote, kaikkeen liikalihavuudesta seksuaalisiin toimintahäiriöihin, vaikka se on hyväksytty vain masennuksen hoitoon.

GSK tuomittiin kolmen miljardin dollarin sakkoihin tänä kesänä, ja meneillään olevassa jutussa Johnson & Johnsonin odotetaan saavan 2,2 miljardin dollarin sakot. Kuitenkin Johnson & Johnson teki viime vuonna voittoa 9,67 miljardia dollaria ja GSK 8,87 miljardia. Yhtiöillä on toisin sanoen varaa ottaa riskejä, vaikka sakkojen määrät ovat moninkertaistuneet vain kahdessa vuosikymmenessä.

Miten sitten estää tämän kaltaiset väärinkäytökset? Yksi tapa on asettaa yhtiöiden johtajat rikosoikeudelliseen vastuuseen, tai sakot voisi mahdollisesti nostaa niin korkeiksi, ettei riskejä ole varaa ottaa?

 

Aiheesta muualla:

http://rt.com/news/drugs-fines-corporations-crime-671/