Koti Uutisia Talous Keskuspankki: Italia saattaa irtaantua eurosta

Keskuspankki: Italia saattaa irtaantua eurosta

2

Italian hallitus on käynyt kuukausien ajan kamppailua siitä, tarvitseeko maan alistua talouspolitiikassaan EU:n ja Euroopan keskuspankin määräyksiin. EU tahtoo Italian tekevän pankkiireja rikastuttavaa talouspolitiikkaa, kun taas Italian kansallismielinen hallitus tahtoo parantaa tavallisen kansan hyvinvointia, infrastruktuuria ja julkisia palveluita.

Italian keskuspankki päätti viime perjantaina liittoutua eurokraattien kanssa taistellakseen hallituksen kansallismielistä talouspolitiikkaa vastaan. Keskuspankit toimivat kaikissa länsimaissa yksityisen pankkisektorin lobbausjärjestöinä. Yksityiset pankit vastustavat hyvinvointivaltioon tähtäävää talouspolitiikkaa, koska se vähentää kansalaisten paineita ottaa velkaa.

Keskuspankki uhkailee hallitusta nyt kansainvälisten koronkiskojien kostolla. Pankkieliitin mukaan kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen voi johtaa siihen, että Italian valtionvelan korkokulut nousevat miljardeilla. Koska Italia ei toistaiseksi ole itsenäinen valtio, joutuu se rahoittamaan osan julkisesta kulutuksestaan ulkomaisilla lainoilla oman kansallistetun valuutan sijaan.

Keskuspankin julkilausuman mielenkiintoisin osio käsitteli valuuttakysymyksiä. Keskuspankin mukaan Italia on joutunut niin suuriin ristiriitoihin EU:n ja ulkomaalaisten sijoittajien kanssa, että hallitus voi tulevaisuudessa joutua rahoittamaan menojaan “jollain muulla valuutalla kuin eurolla”. Tämä olisi merkittävä askel kohti Italian uutta itsenäistymistä.

Lähde: Financial Times

2 KOMMENTIT

  1. Tämä euro on samanlainen sidontatyökalu kuin lahkolaisten kollektiiviset velat. Kun allekirjoitat jonkun paprein jouut maksamaan yksin kaikkien velat jos haluat eroon. Toisaalta, Italian tapauksessa riittäisi että maan pankit maksaisivat takaisin ne sadat miljardit eurot jotka se on saanu erilaisiana pankkitukina ja hätäaputukina. Jo pelkästään maailman vanhin pankki Monte dei Paschi di Sienna, tai lyhyemmin Monte Paschi, on saanut miljardiluokan rahoitukset jottei se menisi konkurssiin. Se tervehdyttäisi suomalaistenkin velkataakkaa. Mutta toisaalta, mistä ne sen rahan keräisivät noinkin korruptoituneessa maassa? Korruptio kun on lähes samaa tasoa Suomen kanssa.

  2. Tulemmeko vielä näkemään 50-vuotta Tsekkolovakian miehityksen eli “ystävien kylässäilyn” (Varsovan Liitto) eli nk. “Breznevin opin” jälkeen uuden intervention Italiaan EU:n toverien toimesta Rooman pääkatua vyöryvät Jean Claude Junckerin kaljavankkurit muassaan nenä punaisena olevat ohjastajat samalla kuin pääpioneeri Juha Sipilä pohjoisesta periferiasta julistaa olevansa sokissa, mutta samalla ympäri-iloinen siitä, että saa olla “vapauttamassa” Italian kärsinyttä kansaa populismin ja äärioikeiston ikeestä ja EU:n suomin valtuuksin Suomi lupaa maksaa koko lystin on muden osakkaiden kanssa valmis taistelemaan viimeiseen EU-kansalaiseen sen puolesta, että haittamaahanmuutto Italiaan saadaan täyteen vyöryyn parissa viikossa, sillä Suomi yksin etunenässä nenä Angela Merkelin perseessä on luvannut kaikki “ruotsin laivat” ja pikku paatit “humanitäärisen” “tasoistustyön” käyttöön 24/7 Afrikasta ja Arabimaista Italiaan ja sitä kautta koko EU:n alueelle. Tätä operaatiota voidaan verrata legendaariseen Dunkerquen evakuointiin WWII, jossa liittoutuneet (Iso-Britannia ja Ranska) evakuoivat joukkonsa Isoon-Britanniaan “kaikella kelluvalla”.

Comments are closed.