Koti Uutisia “Hupparipojalla” rankka rikostausta

“Hupparipojalla” rankka rikostausta

0

Mustaihoinen Trayvon Martin joutui helmikuun lopulla George Zimmermanin surmaamaksi Floridassa Yhdysvalloissa. Naapurivahtina tunnettu Zimmerman myönsi ampuneensa Martinin itsepuolustuksena.

KUVA: Ampujaksi epäilty George Zimmerman (vas.) ja ampujan uhriksi joutunut Trayvon Martin.

Ampumisen johdosta afrikkalaisamerikkalaisten keskuudessa on levinnyt nopeasti protestiliike, jolle on niin ikään antanut tukensa Yhdysvaltain presidentti Barack Hussein Obama ja muutama mustaihoinen kongressinedustaja.

Obama on tuominnut ampumisen jyrkin sanoin ja kuvaillut Martinia “pojakseen”. Hän sanoi: “Poikani näyttäisi Trayvon Martinilta.”

Protestiliike pyrkii toiminnallaan osoittamaan, kuinka valkoisten harjoittama rasismi mustia kohtaan on edelleen arkipäivää USA:ssa. Liikkeen odotetaan kasvavan ja voimistuvan, mutta sen toiminnan pelätään myös saavan väkivaltaisia piirteitä, jotka saattavat äityä Rodney Kingin tapauksen kaltaisiksi mellakoiksi Los Angelesissa 1990-luvun alussa.

Valtamedia niin Yhdysvalloissa kuin meilläkin on vaiennut eräistä tosiasioista. Tiedostusvälineissä Martinin ampujan sanotaan yksiselitteisesti olleen valkoihoinen amerikkalainen. Martinin ampuja ei ollut valkoinen, ei Ku Klux Klanin jäsen, eikä edes syntyperäinen amerikkalainen. Sen sijaan George Zimmerman on kotoisin Etelä-Amerikasta ja hän on syntynyt Perussa juutalaiseen perheeseen.

Zimmermanin uhri, 17-vuotias mustaihoinen Trayvon Martin, oli puolestaan nuorisorikollinen, jonka Yhdysvaltain mustat ovat ottaneet ikonikseen taistelussaan valkoisten harjoittamaa rasismia vastaan. Brittiläisen Mail-Online-lehden mukaan Martin oli erotettu koulusta kolme kertaa huumeisiin, varkauksiin ja tihutöihin liittyvien rikosten vuoksi. Martin oli myös toistuvasti tekemisissä viranomaisten kanssa, viimeksi lokakuussa 2011.

Tapaus jatkaa nousuaan Yhdysvalloissa. Martinista Obama sai pojan, mustat ikoninsa ja valkoiset kollektiivisen syyllisyydentunteen niskoilleen.

Aiheesta muualla:

Trayvon suspended three times for drugs…  Daily Mail, 26.3.2012.

Teinipojan ampumisesta rotujupakka USA:ssa – Iltalehti, 30.3.2012