Koti Uutisia Ukrainan kriisi EU ja Yhdysvallat päättäneet Venäjä-pakotteista

EU ja Yhdysvallat päättäneet Venäjä-pakotteista

1

EU ja Yhdysvallat ovat päättäneet Venäjä-pakotteista. Pakotteita pidetään EU:n ja Yhdysvaltain vastauksena Krimin eiliselle kansanäänestykselle, jossa äänestettiin niemimaan liittämisestä Venäjään.

EU:n ulkoministerit päättivät pakotteista aiemmin maanantaina. Pakotteet koskevat 21 henkilöä Venäjältä ja Krimiltä. Niihin kuuluu varojen jäädyttämistä ja matkustuskieltoja.

Yhdysvaltain pakotteet koskevat Krimin tilanteeseen liittyneitä venäläisiä ja ukrainalaisia virkamiehiä. Virkamiehiin kuuluvat Janukovytš ja Putinin neuvonantajat.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on todennut Venäjän eristäneen itsensä kansainvälisestä yhteisöstä. Merkel vaatii EU:ta antamaan vahvan signaalin Venäjälle. Merkel on myös aiemmin arvostellut varsin kovasanaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Venäjä on ilmoittanut halunsa liennyttää Ukrainan kriisiä. Venäjän ulkoministeriö ilmoitti, että se toivoo uusia vaaleja ja uutta perustuslakia Ukrainalle sekä lisää valtaa alueille. Lisäksi ulkoministeriön toiveisiin kuuluu Ukrainan parlamentin tunnustus Krimin kansanäänestyksen tulokselle.

Venäjä on ilmoittanut, ettei se halua ryhtyä sotilaallisiin toimiin Ukrainaa vastaan. Se toivoo, että Ukraina pysyisi sotilaallisesti ja poliittisesti puolueettomana.

Ukrainan puolustusministeri Igor Tenyuh ilmoitti, ettei Ukraina aio vetää joukkojaan Krimiltä Venäjän vaatimuksista huolimatta. Ukrainassa on määrätty osittainen liikekannallepano. Armeijaa saatetaan vahvistaa 40 000 reserviläisellä.

Lähteet: BBC, Yle

Aiheeseen liittyen: Krimi äänesti Venäjään liittymisen puolesta

1 KOMMENTTI

Comments are closed.