Koti Uutisia Zimbabwesta vainoa paenneet valkoiset maanviljelijät elättävät nyt Sambian

Zimbabwesta vainoa paenneet valkoiset maanviljelijät elättävät nyt Sambian

3
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe.

Vuonna 2000 Zimbabwen hallitus päätti presidentti Robert Mugaben johtamana takavarikoida väkivalloin maan valkoisten maatilat “antaakseen ne takaisin mustille”. Siitä lähtien elintarvikkeiden tuotantomäärät ovat laskeneet dramaattisesti, ja tänä päivänä yli 10 prosenttia väestöstä kärsii ruokapulasta joka päivä.

Monet Zimbabwesta lähteneet valkoiset ovat asettuneet Sambiaan, jossa he saivat maata viljelläkseen. 16 vuotta Sambiaan tapahtuneen valkoisten paon jälkeen maasta raportoidaan ennätyksellisiä tuotantolukuja 3,3 miljoonasta tonnista maissia.

“Tämän vuoden maissisato on Sambian historian suurin, ja nyt meidän on mahdollista ruokkia koko kansakunta ja vielä viedä ylituotannon osuus ulkomaille”, kommentoi maatalousministeri Wylbur Simuusa asiaan.

Presidentti Mugaben oli aiemmin keväällä pakko tunnustaa samojen 16 vuotta sitten Zimbabwesta ajamiensa valkoisten maanviljelijöiden tuottavan edelleen sen maissin, jonka maa tarvitsee selvitäkseen; nyt se vain tapahtuu Sambian tuonnin kautta.

Simuusa kertoo Zimbabwella olevan 15,2 miljoonainen kansa ruokittavanaan, ja he tarvitsevat noin 1,8 miljoonaa tonnia maissia perustarpeiden täyttämiseksi maissijauhoon ja muihin maissipohjaisiin tuotteisiin. Zimbabwe ei ole 16 viime vuoden aikana onnistunut tuottamaan sellaista määrää maissia. Tämän vuoden sato oli Zimbabwen pienin kyseisellä 16 vuoden ajanjaksolla; nyt maissia tuotettiin vain 350 000 tonnia.

YK:n kansainvälisen ruokahankkeen mukaan 72 prosenttia Zimbabwen väestöstä elää köyhyysrajalla ja sen myötä noin euron päiväbudjetilla. 30 prosentilla maaseudulla asuvista köyhistä on jatkuva pula myös ruoasta; heillä on usein päiviä, jolloin heillä ei ole mitään syötävää.

Lähteet: Nordfront.se, The New Observer, The Southern Daily, Daily News, Indexmundi.com

 

3 KOMMENTIT

  1. Heh. Eivät taida vilja-aitat buureja tappamalla täyttyä, eikä punaisella kaulaliinalla. Missä on punaista, siellä nälkä ja epäjärjestys sekä paskapuhetta, että oikein lusikka seisoo. Jopa osa mustista on näreissään, siitä että tällä politiikalla on saatu elintaso laskemaan ja siinä menivät vielä työpaikatkin. Tämähän on selviö, sillä mitä hyötyä on ollut ns. kehitysavusta, jota on syydetty miljardettain yksistään jo Suomesta. Joku numeropää voi laskea miä yhteissummaksi tulee kun laskee koko Läntisen maailman rahat. Kaikki ihmiset ovat “samanarvoisia”. Olen jankuttanut jo kauan, että jos Suomeen pakolaisia hankitaan. Ne pitää ottaa Etelä-Afrikasta ja Zimbavesta.
    Normaalit rajatarkistukset ja paperit pitää olla, vaikka “nahka” hyvältä näyttääkin.
    Uskallan luvata, että kaikki sormeni piisaavat maksimissaan heidän tekemien raiskauksien määrän toteamiseksi.

  2. Kun elätettävien määrä kasvaa, alkaa laadussa romahdus.

  3. Joku tajusi valkoisten käyttöarvon. Mustat keskenään tekevät sitä, mitä mustat tykkäävät tehdä. En tiedä, mitä se on, mutta ilmeisesti se ei ole työhön liittyvää toimintaa. Anteeksi vaan, mutta eivät tunnu kovin ahkerilta työnteon suhteen, kerran eivät lapsiaankaan pysty elättämään. Eivät pystyneet valkoisetkaan vielä hetki sitten, mutteivät mustat kai silloin elättäneet meitä, kuten tuntuu valkoisilla olevan joku pakko elättää mustia? (Lapsia tehtiin ennen niin, että joku jäi henkiin, ehkä).

Comments are closed.