Koti Uutisia Yli puolet Lontoon asukkaista ulkomaalaisia

Yli puolet Lontoon asukkaista ulkomaalaisia

0

Tuoreimman väestölaskelman mukaan yli puolet Lontoon kahdeksan miljoonan väkiluvusta on ulkomaalaisia. Lontoon lähiössä Newhamissa vain enää yhdellä kuudesta on brittiläinen alkuperä.

Newham edustaa lukuisilla kansalaisuuksillaan yhtä Britannian monimuotoisimmista alueista. Brittien lisäksi suurimpia väestöryhmiä ovat intialaiset, bangladeshilaiset ja afrikkalaiset. Lähiössä puhutaan yli sataa eri kieltä. Kyseisessä kaupunginosassa monikulttuurisuus on jo niin tavanomaista, että kukaan ei enää erotu joukosta omalla kansallisuudellaan.

Paikallisten 16–17-vuotiaiden nuorten haastattelussa tulee ilmi, että kukaan heistä ei ole kokenut rasismia. Toisaalta heidän luokallaan Stratfordin koulussa ei esimerkiksi ole yhtään valkoihoista brittiä. Etnisellä taustalla ei nuorten mielestä ole merkitystä kavereiden löytymiseen, eivätkä sukujuurten kulttuuriperinteet ohjaa niinkään nuorten käyttäytymistä. Nuoret toteavat tuntevansa itsensä enemmän briteiksi, eivätkä heistä kaikki edes osaa alkuperämaansa kieltä. Haastatellut nuoret kokevat elävänsä normaalia elämää, mutta pohtivat, että ehkä heidän kulmillaan Newhamissa asiat ovat toisin kuin muualla Isossa-Britanniassa.

Newham on todellisuudessa poikkeus Lontoon lähialueista eikä vain siksi, että se on yksi kaupungin köyhimmistä alueista. Valitettavasti myöskään Newham ei ole esimerkki onnistuneesta maahanmuutosta, päinvastoin, sen kohdalla voidaan todistaa samoja maahanmuuton ongelmia kuin missä tahansa muualla. Maahanmuuttajat asettautuvat kaltaistensa lähelle, tiettyihin kaupunginosiin. Ongelmat maahanmuuton osalta ei ole ratkaistu sillä, että yhdessä erittäin monikulttuurisessa kaupunginosassa nuoret kokevat tilanteensa normaaliksi. Muun muassa maahanmuuttajien aikuisiän ongelmat työllistymisessä ovat edelleen ongelma Isossa-Britanniassakin.

Aiheen osalta ei käsitelty lainkaan usein maahanmuuton mukana seuraavaa kasvavaa rikollisuutta. Artikkelissa haluttiin sen sijaan tuoda esille sitä virheellistä käsitystä, että riittävän suuren maahanmuuton tuloksena rasismi häviäisi kokonaan. Newham ei tällaisen mahdollisen maahanmuuton tuoman muutoksen esittelyyn ole kuitenkaan sopivin kohde, sillä Newham edustaa poikkeusta, myös Isossa-Britanniassa.

 

Aiheesta muualla:

http://www.hs.fi/ulkomaat/Lontoon+asukkaista+en%C3%A4%C3%A4+puolet+on+valkoisia+brittej%C3%A4/a1360166284159