Koti Uutisia Kotimaa Yli 400 000 suomalaista käyttää masennuslääkitystä

Yli 400 000 suomalaista käyttää masennuslääkitystä

13

Vaikka teknologia kehittyy ja työpäivien pitäisi helpottua, masennuslääkkeitä käytetään edelleen yhtä paljon, ja jopa enemmän kuin aiemmin. Suinkaan kaikki yli 400 000:sta masennuslääkkeiden käyttäjästä eivät hoida lääkkeillään masennusta. Samoilla lääkkeillä voidaan hoitaa ahdistuneisuutta, kroonisia särkyjä tai unettomuutta.

Tampereen yliopiston emeritus professori Esa Leinonen kertoo, että lääkitys aloitetaan yleensä silloin, kun masennus vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn ja arkeen. Osa masennuksesta kärsivistä kuitenkin kieltäytyy lääkityksestä, joko huonojen kokemusten tai tiedossa olevien sivuvaikutusten takia.

Väestötutkimukseen pohjautuvan tiedon mukaan jopa 7,4% aikuisista kärsii jonkin tasoisesta masennuksesta vuosittain. Määrä voi olla suurempi, mikäli mukaan otetaan lievät masennuksen oireet.ESS:n kommenttiosiossa olikin esitetty mielipide masentuneisuudelle kansan keskuudessa:
” – – Kyllä jatkuva huoli omasta toimeentulosta on suoraan syypää minusta näille monille ongelmille, täällä isojoukko ihmisiä, jotka tienaavat tavallisen lottovoiton joka vuosi palkassaan, nämä ihmiset sitten tarjoavat alle 10€/h palkkoja ja ei edes täysiä työviikkoja, siitäkö jonkun pitäisi olla onnellinen ja jatkaa normaali elämää.”

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat


Lue myös: Mikä elämässä on tärkeää?

13 KOMMENTIT

 1. Ei vain huoli työstä ja toimeentulosta aiheuta ahdistuneisuutta ja masennusta, yksinäisyys ja sitä kautta syrjäytyneisyys, kiusaaminen, huoli tulevaisuudesta ja kaiken maailman (kansan)sairaudet, joita valitettavasti suomalaisilla riittää. Sitten se saattaa johtaa alkoholin ja muiden aineiden käyttöön, joka pahentaa masennusta. Kaikista pahinta on miten tämä vaikuttaa suomalaisperheiden hyvinvointiin ja lasten kasvuun. Lääkkeitä tuputetaan liian helposti.

 2. Uskoisin että moni hyäuskoinen hölmö syö turhaan näitä lääkkeitä ihan vain sen vuoksi kun lääkäri on niitä määrännyt. Myöhemmin kipuillaan sitten sivuvaikutukien kjanssa ja otetaan niihin taas uutta troppia lääkärin määräyksestä.
  Myös moni sairaus joka on luokiteltu kansantaudiksi on tosiasiassa elintasotauti, mutta tälle asiallehan ei lääkärikunta jhalua tehdä mitään, koska se olisi huonoa busineksille ja provikoille.
  Lääketeollisuus elää vain ja ainoastaan sairaudesta, jos sellaista ei ole niin se tehdään tavalla tai toisella.

  • Pitää pitkälti paikkansa. Ruokavaliolla ja liikunnalla voi vaikuttaa moneen asiaan ja esim. corydalis ja ashwagandha ovat masennukseen ja hermokipuun auttavia luontaislääkkeitä. Vaan harvassapa on tohtori, joka asiasta muistaa mainita, sillä moni heistä ei varmaan ole niistä kuullutkaan ja jos onkin, niin ei niistä saa provikoita.

 3. Kuinka monella täällä on kokemusta tai tietoa (lienee sama asia) mieliala- ja masennuslääkkeistä? Itseäni hieman kyllä ärsyttää lukea ihmisten MIELIPITEITÄ aiheesta, vaikkei selvästi minkäänlaista (empiiristä) tietoa aiheesta ole.

  Itselleni oikean lääkityksen löytyminen oli kyllä mahtava homma. Vuosikausia tuli kipuiltua ja kärsittyä. Ns. psykosomaattiset oireet olivat jo melko pahat. Eli sairaasta mielestä kärsii jo koko kroppa. Tunsin itseni hyvin kipeäksi, enkä enää uskonut eläväni välttämättä kauaa. Oikea mielialalääkitys poisti psykosomaattiset oireet KOKONAAN.

  Että tällainen kirjoitus lääkkeitä päivittäin syövältä kansalaiselta. Ymmärrän että on olemassa kaikenlaista nettikirjoittelijaa aiheesta ja olen kohdannut järkyttäviä suhtautumisia aiheeseen todellisessa elämässäni ja aivan (entisessä) lähipiirissänikin. Joillekin ilmeisesti toisen parantuminen on liian kova paikka. Oma mieleni kirkaistui todellakin ja se oma minuus löytyi sieltä masennuksen painavan, mustanharmaan pilven alta. Tuo (edellinen virke) juuri on psyykelääkityksen tarkoitus.

  Kiitos silloiselle duunikaverille, joka puhui masennuksestaan minulle avoimesti. Hän aisti ettei minulla ollut kaikki ihan kunnossa. Kiitin kaveria tästä ja tein selväksi hänen tärkeän panoksensa paranemiseni prosessissa. Tällä duunikaverilla on paikka sydämessäni ja tulen muistamaan hänet, vaikka nyt erakkona aikalailla elelenkin. Mutta kyllä varmaankin moni vanhoista (työ)kavereista sen ymmärtää, että olen sellainen henkilö, joka omissa oloissaan mielellään viihtyy.

  Muutenkin suosittelen teitä, joita ahdistaa, lähtemään pois Facebookista, sulkemaan telkkarin & radion, laittamaan ne paskalehdet pois. Syökää hyvin (itse olen ollut kasvissyöjä jo 15 vuotta), lukekaa paljon kaikenlaista erilaista, ulkoilkaa luonnossa paljon!!! Panostakaa laatuun ja tehkää asioita, jotka saavat teidät onnellisiksi. Jos väsyttää, niin nukkukaa! Ei se se kummempaa ole. Ja muistakaa olla isänmaallisia. Mukavaa kevättä kaikille kansallissosialisteille ja miksikä nyt satuttekaan itsenne “identifioimaan” näin newspeakia hieman lopuksi käyttäen…

  P.S.: Yletön dokaaminen ja pilvenpoltto pois myös. Turhan moni uskoo siihen itselääkintäänkin…

  • Kirjoitat hyvin pitkälti asiaa. Omat kokemukseni ovat fyysisen trauman aiheuttaman kroonisen hermokivun osilta. Ensin mentiin opiaateilla, sitten mielialadropeilla ja pitkän väännön ja hikoilun jälkeen luontaisilla. Ei ollut helppo projekti, mutta onnistui. Moni oli sitä mieltä, ettei onnistu ilman kliniikkaoleskelua ja ammattiapua.

   Jos vaihtoehtoina on siedettävä elämä lääkkeitten varassa tai päivittäinen helvetti/hengenlähtö ilman niitä, niin valinta suht helppo. Itse kemikaalivastaisena ja turtaan päähän kyllästyneenä vaan päätin, että on löydyttävä vaihtoehto ja minun kohdallani se toimi. Prosessi oli todellakin pitkä ja hikinen, sen enempää yksityiskohtiin menemättä.

   • Lisätään vielä, että masennus tosiaankin iski, kun opiaattiannostus tiputettiin sille tasolle, että kipu oli päällä 24/7, maailma alkoi hiukan aueta ja tajusin, että tässä taitaa olla aikamoinen pakotettu elämänmuutos edessä.

    • Jokaisella on oma tarinansa. Itse kun ei koskaan ole ollut terve, niin oma tarinani on mikä on. Sairauteni ovat sellaisia, joista tiedettiin helvetin vähän 80-luvulla. Nyt jälkiviisaanaa on helppo miettiä, mikä olisi ollut oikein silloin ja millä olisi vältytty myöhemmiltä oireiluilta.

     Opiaatit ja bentsot ovat niin perkeleen koukuttavia aineita, että niihin en uskalla edes enää koskea, vaikka Diapam-reseptikin löytyy yhä. Vieroitusoireet ovat kovia, kuten jokainen asiaan vihkiytynyt tietää, esim. leikkausten kautta. Itse en veitsen alla ole ollut, mutta kavereita löytyy.

  • Hyvä kirjoitus.
   Pitää myös muistaa se, että masennus aiheutuu erilaisista lähtökohdista jokaisella, niitä ei voi paketoida saman nippuun kuten koululääketiede tekee.
   Samalla tavalla masennuksesta voi tervehtyä yksilöllisellä tavalla, aina ei tarvitse sitä lääkekokeilurumbaa.
   On myös tapauksia joissa apu on evätty mielivaltaisesti, osa näistä on päätynyt lopullisen ratkaisuun ja osa joutunut sairastamaan vuosia ennen avun löytymistä.
   Masennus ei ole yksioikoinen sairaus kuten ei myöskään siitä tervehtyminen sekä poissapitäminen, mutta se on lääketehtaille ja lääkärikunnalle erittäin hyvä liiketoimi jossa liikkuu oikeasti isoja summia taskuista toiseen.
   Itse olen myös sairastanut masennuksen, vuosia meni hukkaan siellä harmaan sumun ja sekavuuden turuilla, apu evättiin. Nyttemmin kun on käynyt akuuttin päänsäryn ja unihäiriön vuoksi puoskarin pakeilla, tyrkytetään automaattisesti masennuslääkkeitä, mutta ei tutkita millään muotoa. ainoat saatesanat reseptiä ojennettaessa on olleet : Kokeillaan näitä.
   Tähän en ole suostunut ja vuosien varrella on kerääntynyt aimo pino masennuslääkereseptejä, jokaisessa eri lääkemerkki, joita en ole lunastanut.
   Monipuolinen ravinto, mielekäs seura sekä tekeminen ja ennen kaikkea fyysinen tekeminen sekä liikkuminen pitävät pitkälti masennuksen poissa ja auttavat siitä toipumiseen.
   Jokaisella on omat henkilökohtaiset nyansinsa lisätäväksi tähän peruspakettiin.

  • Mitä sä selität? Dokaaminen ja pilvenpoltto pois? Menisit takkufoorumille lässyttään, sillä täällä ei mitään nistejä ole.

   • “Nuo SSRI- ym myrkyt ovat ihan hirveää paskaa.”

    Mitä itse lässytät? Olet tämän sivun typerin henkilö. Turpa aina auki, vaikket mistään mitään tiedä. Esittele noita mielipiteitäsi Facebookissa vain jatkossa.

    Kaikki ovat absolutisteja täällä? Hyvä vitsi, poika. Toljota sitä TV:tä vain jatkossakin, niin saat päivät kulumaan siellä harmaassa betonieläintarhassasi neekereiden ja muiden pummien seassa.

    Kaikilta muilta asiallista ja rakentavaa keskustelua. Pikku-Jussi taas tuo valitettavan idiotian mädän tuulahduksen tännekin.

    • No nyt on jäänyt juurikin ne dropit ottamatta, kun nimi vaihtuu ja jutut lentelee stratosfääreihin.

 4. Yleensäkin länsimaissa käytetään masennuslääkkeitä hirvittävät määrät. Syynä pitäisin mielettömyyksiin mennyttä kiirettä ja kvarttaalitaloutta, jossa kaikki mitataan rahassa ja käytännössä ei huonoa päivää saisi koskaan olla, vaan yhteiskunta vaatii yhä kiivaampaa tahti ja loppumatonta nousukiitoa itseisarvona kysymättä koskaan sitä, minne oikein on tarkoitus olla matkalla ja miksi sinne on niin älytön kiire.
  Vielä 1700-luvulla ja 1800-luvun alkuvuosikymmeninä elämäntahti oli kuin laiskiaisen liikehtimistä ja kaikki ehtivät toimittamaan asiansa aivan hyvin ja kaupoissa oli aikaa vaihtaa kuulumisia parhaimpien unohtuessa jopa päiväksi pariksi turisemaan niitä näitä. Ne viina reissut olivat sitten asia erikseen.

Comments are closed.