Koti Uutisia Kotimaa Yle kehitti tekoälyn sensuroimaan Internet-keskustelua

Yle kehitti tekoälyn sensuroimaan Internet-keskustelua

4

Ylen uutis- ja ajankohtaissisältöjen kommentointia on valjastettu sensuroimaan tekoäly. Yle kertoo yrittävänsä luoda valvonnalla hyvää ja avartavaa keskustelua. Tekoäly yrittää tunnistaa, mitkä kommentit sopivat julkaistaviksi. Keskustelua valvoo myös kaksi ammattitoimittajaa.

– Tavallaanhan tämä on tekoälyn tapakasvatusta: opetamme sille, millainen on avoin ja kunnioittava keskusteluilmapiiri, sanoo Pauliina Happo, toinen valvovista toimittajista.

Koneelle opetetaan samalla Ylen journalistisia periaatteita. Keskustelut laitettiin aikanaan tauolle, koska suurten juttumäärien laadukas moderointi oli haaste. Kommentointi vaatii tunnuksia palveluun.

Ylen journalistisissa periaatteissa on mainittu muun muassa seuraavaa: “Emme tuo uutissisältöihimme omia asenteitamme ja mielipiteitämme. Yleisö päättää itse, miten asioista ajattelee. Käymme keskustelua yleisön ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa.”

Yle ei kerro jutussaan, millaiset keskustelunaiheet ja mielipiteet tekoäly sensuroi keskustelusta ja miten se takaa sananvapauden toteutumisen keskusteluissaan. Valtamedian sensuurilinja on ollut perinteisesti hyvin tiukka esimerkiksi EU:ta, maahanmuuttoa, globalisaatiota ja ääriliberaalia politiikkaa kritisoiville mielipiteille.

Lähde: Yle

4 KOMMENTIT

  1. Jaa että yle olisi puolueeton uutisoinnissaan? Hmm… MIetitäämpäs hieman. Milloinkas uutisoinnissa tai uutisten valinnassa otsikoista puhumattakaan ei olisi mielipiteellä sijaa? Edes norppien kevätlaskennan uutisointi ei ole puolueetonta, vaan siihenkin sisältyy tunteellisuutta. No, periaatteitahan pitää aina olla. Kaikkiin ei päästä vaikka yritettäisiin. Mutta ylen toimittajat voisivat edes yrittää. Kun kerran ovat saaneet yhteiskunnalta suojatyöpaikan. Toisaalta, yliopistot lienevät tehneet jo tehtvänsä.

  2. Ylellä on käyttöä tekoälylle johtuen luonnolisen sellaisen puutteesta kyseisessä propagandainstituutiossa.

  3. Hah vai että eivät tuo omia asenteitaan ilmi keskustelussa! Viimeksi kun kävin keskustelua facessa ylen sivuilla, sain bannit. Noh todistin Holokaustin olleen valhe… Ehkä totuus sattui liikaa.

Comments are closed.