Koti Uutisia Talous Yksityistämispolitiikka romuttaa Britannian kansantaloutta

Yksityistämispolitiikka romuttaa Britannian kansantaloutta

1

Jopa finanssieliitti myöntää viimein, että Britannian raaka yksityistämispolitiikka on ollut myrkkyä valtion taloudelliselle tulevaisuudelle. Britannia yksityisti 1980-luvulta lähtien merkittävän osan kansallisomaisuudestaan, kun juutalaisideologit Keith Joseph ja Alfred Sherman vakuuttivat pääministeri Margaret Thatcherin siitä, että äärimmäinen finanssikapitalismi on Euroopan tulevaisuus.

Infrastruktuurin yksityistäminen johti katastrofaalisiin tuloksiin, sillä uudet omistajat eli finanssikeinottelijat eivät olleet lainkaan kiinnostuneita kansakunnan yleisestä hyvinvoinnista. Sen sijaan, että rahaeliitti olisi panostanut mahdollisimman laadukkaiden palveluiden rakentamiseen, päätti eliitti välttää infrastruktuurin remontti- ja kehittämisinvestointeja viimeiseen asti sekä periä kansalaisilta mahdollisimman korkeita käyttömaksuja. Näin keinottelijat maksimoivat omat voittonsa.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tuoreen selvityksen mukaan yksityistämispolitiikasta ovat kärsineet muutkin kuin rapistuvien palveluiden asiakkaat. Kansallisomaisuuden huutokauppaamisen vuoksi Britannian kansantalouden tulevaisuus on yksi Euroopan synkimmistä, IMF toteaa.

IMF selvitti, että yksityistämispolitiikka on johtanut siihen, että Britannian kansallinen tase on syvällä miinuksella. Valtion kolmen biljoonan punnan varat kalpenevat viiden biljoonan punnan velkojen rinnalla. Koska valtionyhtiöt on huutokaupattu pankkiireille, eivät Britannian omistusten osingot riitä alkuunkaan kattamaan velkojen korkoja.

IMF ennustaakin, että yksityistämispolitiikan vuoksi Britannia joutuu korottamaan entisestään tavallisen kansan verotusta sekä ottamaan ulkomailta velkaa pitääkseen yhteiskunnan liitoksissaan. Rahanlainaajille ja koronkiskojille tilanne on ihanteellinen, mutta rehelliselle kansalle uutinen lupaa pelkkää kurjuutta.

Finanssieliitillä on viimein varaa puhua rehellisesti yksityistämispolitiikan vaaroista, sillä EU on hiljattain linjannut, että vesi- ja rataverkkojen kansallistaminen on ”ihmisoikeusrikos”. Vaikka ongelma on nyt monien tiedossa, estää pankkiirien sanelema lainsäädäntö ongelman korjaamisen “demokraattisin” ja rauhanomaisin keinoin.

Lähde: Financial Times

Lue myös: EU: vesi- ja rataverkkojen kansallistaminen on ihmisoikeusrikos

1 KOMMENTTI

  1. Ei ole mahdollista sekä syödä kakku että säästää se. Ei myöskään yksityistää kunnan omistamaa yhtiötä kunnan omalla päätöksellä. Yhtiön toiminta yksityistämis­tilanteessa ja jatkossa on kunnan päätösten varassa.

    1)
    Jo se, että kunta tekee päätöksen yhtiön toiminnan jatkumisesta, on itsessään yhtiön toiminnan jatkumista kunnan päätöksistä riippuvaisena.

    2) Korruptio.
    Kunnan on mahdollista saada aikaan yksityistämis­päätös vain sillä ehdolla, että päättäjien tausta­vaikuttajat yksityisesti hyötyvät päätöksestä. Muuten “poliittista konsensusta” ei synny.

    Arvelen, että nuo yksityistetyt firmat joutuvat raportoimaan kunnalle mitä ihmeellisimmistä asioista vain, että virka­koneistolla olisi hyvä­palkkaista työtä. — Kuinka monta virk­amiestä irti­sanottiin yksityistämis­prosessin tuloksena?

    Yksityistäminen ja pseudo­yksityistäminen ovat aivan eri asioita.

Comments are closed.