Koti Uutisia Yksi prosentti omistaa pian 50 % maailman varoista

Yksi prosentti omistaa pian 50 % maailman varoista

0

UK_superrikkaat

Brittiläisen avustusjärjestö Oxfamin tällä viikolla julkaistun “Having It All and Wanting More” -nimisen raportin mukaan vuoden 2016 aikana yksi prosentti maailman väestöstä tulee omistamaan enemmän kuin puolet koko maapallon varallisuudesta. Superrikkaat ovat jo lisänneet maailman varojen omistusosuuttaan 48 prosenttiin 44 prosentista sitten vuoden 2009. Tässä yhden prosentin joukossa jokaisen omaisuus on keskimäärin 2,7 miljoonaa dollaria.

Oxfam kehottaa maailman johtajia tarttumaan kovemmin ottein veronkiertoon ja nostamaan pääomaveroa sen sijaan, että työntekijöille maksetaan minimaalisia palkkoja. Näin Oxfamin mukaan kehitys kohti yhä suurempaa taloudellista epätasa-arvoa pysähtyisi.

Äärimmäisten rikkaiden kategoriassakin ylitsevuotavan suuren osuuden maailman omaisuudesta päällä istuvat tunnetusti muutamat yksilöt tai suvut. Rothschildit, Bloombergit, Sorosit ja Kochin veljekset ovat tästä muutamia esimerkkejä. Ironista kyllä, eräs Rothschildin sukuun kuuluva henkilö kehottaa maailman yritysjohtajia “kantamaan vastuuta” Maailman talousfoorumin tapaamisessa Davosissa, missä myös Oxfam on edustettuna.

“Oxfamin raportti on vain yksi niistä todisteista, jotka osoittavat, kuinka järkyttäviin mittasuhteisiin maailman epätasa-arvoisuus on kasvanut. Modernin kapitalismin maailmanlaajuisten johtajien on ryhdyttävä toimeen muuttaakseen järjestelmää ja tehdäkseen siitä kattavamman, oikeudenmukaisemman ja kestävämmän”, sanoi Lynn Forester de Rothschild, E.L. Rothschild -yrityksen toimitusjohtaja ja Inclusive Capitalism -yrityksen puheenjohtaja.

“Äärimmäinen epätasa-arvo ei ole vain moraalinen kysymys, vaan se hidastaa myös talouskasvua ja samalla yksityisen sektorin kasvua. Kaikkien Davosiin kokoontuvien tahojen ja niiden, jotka jakavat vision vakaasta ja hyvinvoivasta maailmasta, on otettava nämä kysymykset vakavasti, Lynn Forester de Rothschild sanoi.

 

Lähteet: Nordfront.dk, Oxfam, BBC