Koti Uutisia Ulkomaat Yhdysvallat kieltää palestiinalaisten suojelemisen veto-oikeudella

Yhdysvallat kieltää palestiinalaisten suojelemisen veto-oikeudella

0

YK:n suurlähettiläs Nikki Haley ilmoitti Yhdysvaltojen käyttävän palestiinalaisten suojelua koskevan päätöslauselman äänestyksessä veto-oikeuttaan. Kuwait esitteli päätöslauselmaluonnoksen, jonka lopulliseen versioon päätyi ainoastaan pyyntö harkita palestiinalaisten siviilien turvaamista ja suojelemista.

Terroristivaltio Israelin sotapolitiikan vankkana tukena toimiva Yhdysvallat ei suostunut hyväksymään kompromissina tehtyä päätöslauselmaa vaan kuvaili sen olevan edelleen “härskisti yksipuolinen”. Suurlähettiläs Haley syytti luonnosta “moraalisesta vararikosta, joka vaarantaisi meneillään olevat pyrkimykset saavuttaa rauha israelilaisten ja palestiinalaisten välillä”.

Luonnoksen taustalla ovat palestiinalaisten mielenosoitukset, joiden seurauksena Israel on tappanut vähintään 122 palestiinalaista mukaan lukien naisia ja lapsia. Mielenosoituksissa ei ole kuollut israelilaisia. YK:n turvallisuusneuvosto on aiemmin ilmaissut tyrmistyksensä ja surunsa tapettujen siviilien vuoksi ja vaatinut itsenäistä ja läpinäkyvää tutkintaa Israelin tekemästä verenvuodatuksesta.

Palestiinalaisten mielenosoitusten taustalla on presidentti Donald Trumpin joulukuinen päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja Yhdysvaltain suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin. Omilta asuinalueiltaan siirtymään pakotetut palestiinalaiset haluaisivat jakaa Jerusalemin. YK:n yleiskokouksen 193 jäsenmaasta vain yhdeksän tuki Israel-politiikkaa, mutta Yhdysvaltojen veto-oikeus sekä rahallinen tuki YK:ssa estävät mahdollisuudet konkreettisempiin pakotetoimiin sionismia vastaan.

Lähde: Iltalehti