Koti Uutisia Kotimaa Yhä useampi suomalainen kaupunki kärsii ongelmalähiöistä

Yhä useampi suomalainen kaupunki kärsii ongelmalähiöistä

5

Monikulttuurisessa Suomessa jopa keskisuuret kaupungit kärsivät niin kutsutuista ongelmalähiöistä, joiden ongelmat heijastuvat nyt niin vuokra- kuin omistusasuntojen hintaan. Monessa lähiössä vuokralaisia tai ostajia asunnoille ei tunnu löytyvän mistään ja tarjonta on kysyntää paljon korkeammalla.

Ongelmia pienemmissä kaupungeissa syntyy myös siitä, että yhä useampi suomalainen suuntaa pääkaupunkiseudulle töiden perässä. Pääkaupunkiseudun kallis asuminen kuitenkin hillitsee muuttoliikennettä.

Lähde: Yle

5 KOMMENTIT

 1. Ongelma on rakentamisen poliittinen ohjaus. Sen seurauksena ei tarvitse kysyä kansalta mitä ja minne rakennetaan. Eliitin poliittinen tahto riittää. Ja tuo poliittinen tahto on löydettävissä vain rahalla. Vähänkin suurempi rakentaminen voi tapahtua vain “puolueiden mandaatilla”.
  — Rakentajien ja poliitikkojen yhteinen etu on rakentaa mahdollisimman huonoa mahdollisimman kalliilla.
  “Ylimääräinen raha” käytetään järjestelmän voitelemiseen, ei asuntojen laadun nostamiseen.

  Kun järjestelmä syntyi, silloin ei vielä ollut vihreitä. Nyt rakennusliikkeiden ja puolueiden välinen rahanjako on alkanut kyrsiä vihreitä. Vanhat puolueet eivät päästä vihreää puoluetta rypemään omille rahakaukaloilleen. Niinpä Helsingissä on syntynyt Osmo Soininvaaran johdolla hanke yhtiöittää kaupungin kiinteistöjen omistus. Rahan siirtäminen kaupungin taskusta toiseen ei ratkaise mitään ongelmaa, mutta siirtää korjaus- ja uudisrakentamisen sekä asuntojen ja kiinteistöjen hankinnan vihreiden peukalon alle.
  — Mitä vanhat puolueet mahtavat sanoa hankkeesta? En tiedä. Mutta, kun kyse on rakentamisesta, kaikki puolueet ovat ostettavissa rahalla.
  — Ja mikä parasta: kenenkään ei tarvitse käyttää omaa rahaa!

  Halvalla huonoa -rakentaminen alkoi joskus 1960-luvulla, kun piti “ratkaista kaupungistumisen ongelma”. Mitään ongelmaahan ei alun perin ollut, mitä yhteiskunta olisi pystynyt ratkaisemaan ilman valtion puuttumista peliin. Mutta iso raha.

  Silloin ongelmana näissä lähiöissä oli, että kukaan ei halunnut maksaa täyttä vuokraa ala-arvoisesti rakennetusta asunnosta. Mutta ei hätää. Talous kasvoi ja valtiolla oli rahaa ettei tiennyt mihin sen laittaa. Keksittiin asumistuki. Järjestelmä, jolla siirretään rahaa suoraan valtion kassasta puolueiden hallitsemille säätiöille, ammattiyhdistysten omistamille säätiöille ja vastaaville tahoille.

  Nyt asumistukijärjestelmä on tulossa tiensä päähän. Ammattiyhdistykset ovat jo myyneet omistuksensa pääomasijoittajille ja muutakin liikettä on havaittavissa kentän valmistautuessa uusjakoon: Vihreään asumisen tukemiseen!

 2. Ainahan on ollut alueita, johon epäsosiaalinen aines on ensisijaisesti sijoitettu, muiden turvallisuuden ja hallinnoinmisen vuoksi.
  Nyttemmin nämä samat alueet on uudelleenkansoitettu maahantunkeutujilla ja epäsosiaalinen aines on jouduttu kuntien toimesta sijoittamaan normikansan asuttamiin asuinyksiköihin.
  Näin rapautetaan ennen hyvinkin yhteisöllisiä ja asumismukavia taloyhtiöitä, tuomalla narkit ja alkit työssäkäyvien/ työuransa päätäneiden seinänaapureiksi, se kun ei riitä että muutenkin jo kustannetaan vapaamatkustus kantasakalle ja maahantunkeutujille.
  Ghettoutuminen on hallituksen tavoite, kohtuuhintaiset vuokra-asunnot annetaan muille kuin niitä tarvitseville, koska on luotu epäterve porkkana ja tilaisuus tehdä tulosta (valtiohan maksaa verorahoista vapaamatkustuksen kulut, joten vuokrat voidaan nostaa tuplaksi.).

  • Nämä ghetot voitaisiin sitten helposti pyyhkäistä pois: päästäisiin eroon niin importoidusta kuin kotoperäisestäkin loisaineksesta.

 3. Joka päivä voi oppia jotain uutta, josta ei ole koskaan ennen “kuullutkaan”?

  Ajatteli Mykkänen hetken verran katsoen tyhjyyteen tyhjin katsein, muttei tyhjin pankkitilein.

Comments are closed.