Koti Uutisia Kotimaa Vuoden 2018 turhake: pikamuoti

Vuoden 2018 turhake: pikamuoti

0

Suomen Luonto -aikakauslehti valitsi lukijoiden yli 500 ehdotuksesta vuoden turhakkeen. Vuoden turhakkeeksi valittiin pikamuoti. Pikamuoti sai alkunsa 1990-luvulla, kun riistokapitalistit siirsivät vaateteollisuuden Aasiaan. Aasiassa työkustannukset ovat murto-osan verrattuna Eurooppaan ja valmistusnopeuskin on ripeämpi. Aiemmin vaatetuksessa on ollut neljä sesonkia, kuten vuodenajat. Nykyään muoti muuttuu käytännössä viikoittain.

Esimerkkinä pikamuodin kulutuksesta toimii hyvin puuvillapaita. Puuvillapaidan valmistukseen kuluu 2 500 litraa vettä ja vaatekilon valmistamiseen kolme kiloa erilaisia kemikaaleja. Ongelmana on valtava luonnonvarojen käyttö ja se, että 70 prosenttia vaatteista poltetaan tai viedään kaatopaikalle eikä niitä esimerkiksi käytetä uudelleen.

Aiempien vuosien turhakkeina ovat olleet muun muassa fleecekangas, muovinen kananmunakotelo, ulkomainen pullovesi ja hajustettu roskapussi. Monet aiempien vuosien turhakkeista nimenomaan tuhoavat luontoa turhuudellaan, kun olemassa on jo ratkaisu, joka on luontoystävällisempi.

Lähde: Suomen Luonto