Koti Uutisia Kotimaa Virolaisetkin liian kalliita suomen työmaille – halvempaa väkeä haetaan pidemmältä

Virolaisetkin liian kalliita suomen työmaille – halvempaa väkeä haetaan pidemmältä

9

Rakentaja-lehti kirjoittaa Suomen rakennusalan monikulttuuristumisesta. Lehden mukaan jopa halpatyövoimana tunnettua virolaisväestöä pidetään liian kalliina tänä päivänä ja halvempaa haetaankin jopa Albaniasta ja Uzbekistanista asti. Hinnalla on suurempi merkitys kuin laadulla.

”Pääkaupunkiseudun isolla rakennustyömaalla voi olla 40-50 kansallisuutta ja perehdytyksiä annetaan jopa kiinaksi, somaliaksi, albaniaksi ja arabiaksi”, lehti kirjoittaa.

Ainoaksi ulkomaalaista halpatyövoimaa rajoittavaksi syyksi lehti mainitsee saatavuusharkinnan rajoitukset. Esimerkiksi ”duunareiden puolia” pitävä Vasemmistoliitto tahtoisi poistaa sen, vaikka se johtaisi entistä suurempaan suomalaisten työttömyyteen.

Lähde: Rakentaja-lehti

9 KOMMENTIT

 1. Kyllä se rakentamisen laadussa näkyy. Omassa taloyhtiössäni on tehty remontti poikineen ja kaikissa on ollut isoja ongelmia. Laatu on huonoa ja isoja remppoja on jouduttu teettämään uudelleen. Eräs firma meni konkurssiin kuukausi aloituksesta, vaikka luottotiedot olivat ok eli verottaja haki konkkaan. Tiedot tulevat rekistereihin suurella viiveellä eli mistään rekisteristä et voi varmuudella tietää, onko yrittäjä ok vai täysi susi. Tuskinpa laatu paranee vaihtamalla miehiä vielä kaukaisempiin ja eksottisempiin kieliryhmiin. Suomen laki määrää rakentajille joka vaiheessa tiukat säännöt, mutta loppupeleissä vastuut huonosta työstä jäävät maksajille, koska rakennusfirmat ajavat jopa tahallaan firmojaan nurin tai vaihtavat nimeä ja omistajaa.

  • Kaunkohan Olkiluoto III:a vielä leivotaan? Sitähän oli bygaamassa mm. lukutaidottomia puolalaisukkoja yhdessä vaiheessa… Herättääkö turvallisuuden tunnetta?

   Ei unohdeta kuinka kauan meni siitä, kun Kekkonen asetti lautakunnan selvittämään ydinvoiman mahdollisuutta, siihen että Loviisa I kytkettiin valtakunnan verkkoon. Se oli 27 vuotta muistaakseni. Olkiluoto III:a voidaan siis vielä tovi leipoa.

   Hiljaa hyvä tulee — tai sitten ei.

  • Suomen tapauksessa pelkästään suomalaisten.
   Uutisen aiheena kuitenkin laajempi yhteiskunnallinen ongelma.

 2. Kävin katsomassa työn jälkeä Peab:in työmaalla, linjasaneerauksessa oli asennettu viemäriputkisto ylösalaisin, eli niin, että putkistossa liikkuva vesi pyrkii avaamaan putken liitokset. Putkisto jätettiin ylösalaisin, oli kuulemma edistytty jo niin pitkälle, että korjaaminen olisi ollut kohtuuttoman kallista. Perimmäinen syy oli se, että työntekijät eivät osanneet mitään työnjohdon käyttämää kieltä ja askartelivat ominpäin ilman ohjeistusta.
  Kun putkisto alkaa vuotaa on vakuutusyhtiöltä turha kysyä korvausta.
  Että näin sitä säästetään.

 3. Hiljalleen virolaisista ja liettualaisista rakennusmiehistä on tullut ahneita ja pelaavat itsensä ulos työmailta hinta-/laatusuhteella.
  Ennen olivat tyytyväisiä normaaliin tuntipalkkaan ilman lisiä, koska saavat perheileen täydet sosiaaliset edut suomesta, mutta nyt on liittojen propaganda mennyt vihdoin perille.
  Kyllä osaavaakin porukkaa löytyy lähinaapureista, mutta enemmän on pelkällä mutulla tekijöitäkin.
  Maalausfirmat ovat suurimpia työllistäjiä venäläisten, azerbaitsanien ja ukrainalaisten osalta, työn jälki ei aina ole niin vakuuttavaa kuten ei myöskään kielitaito (käyttävät googlen translatoria äänisovelluksena), siksi joudutaan sitten tekemään korjhaus-/paikkokierroksia ihan suomalaisella työvoimalla.
  Etelämmästä tulleilla on viuelä taipumus tehdä iltaisin urakkaa ts. työmaalle tulee töihin sinne kuulumattomia ihmisiä (kavereita, sukulaisia), työsuojeluhan ei näitä kiinni saa koska tkevät virka-ajan ulkopuolella.

  • Kyllä globalisaatio on sitten hieno juttu.

   Työpaikat lähtevät pois halvemman palkan maihin. Teollisuus lähtee pienemmän verotuksen maihin.

   Ja me saamme somaleita, afgaaneita ja irakilaisia sotilaskarkureita ynnä pedofiileja vielä kaupan päälle. Jess!

 4. Tuolla kun Helsingissä kävelee töihin, niin ei paljoa suomalaisia näe työmailla…

  • Eipä taida kaduillakaan näkyä kuin mustaa ja ruskeaa enimmäkseen… Pienemmätkin kaupungit Helsingin ympärillä ovat jo hyvin ruskeita ja mustia. Yök.

   Onneksi asun maaseudun rauhassa. Kaikkien pitäisi häipyä Helsingin kaltaisista, menetetyistä jäteläjistä.

Comments are closed.