Koti Uutisia Virolainen SS-vapaaehtoinen Harald Nugiseks haudattiin sotilaallisin menoin

Virolainen SS-vapaaehtoinen Harald Nugiseks haudattiin sotilaallisin menoin

8

Viron yksi tunnetuimmista ja palkituimmista SS-vapaaehtoisista, Harald Nugiseks, haudattiin perjantaina 10. tammikuuta sotilaallisin menoin Torissa. Harald Nugiseks kuoli 2. tammikuuta 92-vuotiaana.

Harald Nugiseks kotonaan vuonna 2008.
Harald Nugiseks kotonaan vuonna 2008.

Nugiseks liittyi vapaaehtoisena virolaisista koottuun 20:nteen Waffen-SS:n krenatööridivisioonaan vuonna 1941. Hänet ylennettiin SS-alikersantiksi ja hän oli yksi neljästä virolaisesta vapaaehtoisesta, jolle myönnettiin korkea-arvoinen rautaristin ritariristi. Vuonna 1945 Nugiseks joutui neuvostojoukkojen vangitsemaksi ja hän vapautui vasta vuonna 1958.

SS-Unterscharführer Harald Nugiseks toisessa maailmansodassa.
SS-Unterscharführer Harald Nugiseks toisessa maailmansodassa.

Harald Nugiseksin hautajaisiin osallistui useita entisiä ja nykyisiä upseereita, myös Viron puolustusneuvoston prikaatikenraali Meelis Kiili. Viron puolustusministeri Urmas Reinsalu kuvaili Nugiseksia “legendaariseksi virolaiseksi sotilaaksi.”

Viron itsenäistyttyä Neuvostoliitosta Harald Nugiseks sai Viron armeijan kapteenin sotilasarvon ja hänet palkittiin kultaisella Viron kansan kiitollisuusmitalilla. Venäjä on toistuvasti arvostellut Viron tapaa kunnioittaa sodassa taistelleita SS-vapaaehtoisia, joita se pitää sotarikollisina ja “Neuvostoliiton pettureina”.

 

Lähde: RIA Novosti

8 KOMMENTIT

 1. Neuvostoliiton pettureina? Onko sellaisella enää mitään merkitystä nyky-Virossa?

 2. Virolla on vielä yllättävän paljon selkärankaa kunnioittaa julkisesti omia sotasankareitaan.

 3. Virossa tosiaan arvostetaan entisiä SS-miehiä, toisin kuin Suomen nöyristelevä asenne itään edelleen. Hieno ja rohkea mies, kaikki kunnia hänelle.

 4. Useimmat Eestiläiset SS joukkoihin liittyneet, koska halusivat kommunismia vastaan taistella ja Eestin itsenäiseksi. On väärin sanoa, että he olivat natseja, eivät läheskään kaikki olleet.

  • Ikuinen kunnia SS sankareille!

   Valitettavasti käytit sanaa “natsi” tarkoittaen osaa eestiläisistä SS sankareista. Koko halveksiva haukkumasana “nazi” (l. suomeksi “natsi”) on keksitty juutalaisen toimesta ja sitä käyttivät marksilaiset agitaattorit.

   Sen vuoksi mielestäni kansallismielisten ja kansallissosialistien tulee vastustaa vihollisen käyttämää termistöä ja aina ylpeänä sanoa joko “kansallissosialisti” tai kirjoituksissa lyhenteenä KS.

   Lisätietoja aiheesta http://en.metapedia.org/wiki/Nazi

 5. Tunsin Nugiseksin. Suuri mies, vielä 2003 vuonna tämän läheisyys henki käsittämätöntä voimaa. Kaippan Sinua, Harald!

Comments are closed.