Koti Kansallissosialismi.com Vidkun Quisling

Vidkun Quisling

0

Vidkun Abraham Lauritz Jonsson Quisling syntyi 18. heinäkuuta 1887 Fyresdalissa, Telemarkin alueella Etelä-Norjassa. Hän oli vaikutusvaltaisen ja tunnetun genealogin Jon Lauritz Quislingin poika. Quislingin vanhemmat kuuluivat eräisiin vanhimpiin ja arvostetuimpiin sukuihin Telemarkissa.

AK_QuislingVidkun Quisling liittyi armeijaan, valmistui sotilasakatemiasta kaikkien aikojen parhaimmilla arvosanoilla ja saavutti majurin sotilasarvon. Quisling toimi sotilasattaseana Petrogradissa Venäjällä 1918 sekä Helsingissä vuonna 1920.

Quisling liittyi tunnettuun Frithjof Nansen -järjestöön ja osallistui humanitaariseen avustustyöhön Ukrainassa, Armeniassa ja Kaukasuksella. Useiden vuosien avustustyön jälkeen Quisling sai brittiläisen MBE-palkinnon.

Vuonna 1931 Quisling nimitettiin puolustusministeriksi Agrarianin hallitukseen, ja pian Quislingista tuli kiistanalainen henkilö Norjan mediassa. Quislingilla oli muutama hyvin läheinen ystävä, joiden kanssa hän perusti vuonna 1933 Nasjonal Samlig – puolueen (Nasjonal Samlig = Kansallinen yhteisö).

Nasjonal Samlig oli Norjan kansallissosialistinen puolue ja muistutti paljon Saksan kansallissosialistista puoluetta NSDAP:tä. Quisling omaksui johtajaperiaatteen sekä antidemokraattiset ajatukset. Quisling oli puolueen johtaja ja puolue nautti suurta kannatusta. Vain neljä kuukautta sen perustamisesta puolue sai vuoden 1933 parlamenttivaaleissa 27 850 ääntä. Nasjonal Samlig sai kannatusta erityisesti maanviljelijöiltä sekä ihmisiltä, jotka asuivat maaseudulla.

Quislingin puolueen linja tiukkeni; se ryhtyi kannattamaan Saksan rotulakeja sekä tiukkaa juutalaispolitiikkaa. Vuoden 1936 vaaleissa Nasjonal Samlig sai 50 000 ääntä. Quisling osallistui kansainväliseen fasistien tapaamiseen Montreaux’ssa vuonna 1935. Vuonna 1939 Quisling tapasi Saksassa Adolf Hitlerin, joka piti Quislingista. Tapaamisen yksityiskohtia ei ole pystytty selvittämään, mutta sitä pidettiin yleisesti ottaen poliittisena ja Quislingin eräänlaisena ystävyysmatkana Saksaan.

AK_Quisling_Hitler

Huhtikuun 9. päivänä vuonna 1940 Saksa miehitti Norjan. Norjan kuningas ja hallitus eivät suostuneet Saksan vaatimuksiin nimittää Quisling Norjan pääministeriksi. Kuningas ja hallitus lähtivät maanpakoon. Hitler nimitti Quislingin Norjan pääministeriksi, mutta huhtikuun 15. päivänä Quisling menetti asemansa Josef Terbovenille, joka nimitettiin Norjan valtakunnankomissaariksi. Terboven kuitenkin nimitti Quislingin takaisin pääministeriksi vuonna 1942.

Nasjonal Samligin jäsenmäärä oli ennen vuotta 1940 kaksi tuhatta jäsentä, mutta miehityksen aikana puolueen jäsenmäärä nousi lähes 40 000:een. Vidkun Quisling kirjoitti myös useita kirjoja, kuten kommunisminvastaisen Russland og vi -teoksen.

Vidkun Quisling pysyi vallassa aina pidätykseensä saakka 9. toukokuuta 1945. Vankeusaikaansa hän kutsui nimellä Gimle, joka liittyi pohjoismaiseen mytologiaan. Vidkun Quisling ja kaksi muuta Nasjonal Samlig -puolueen johtajaa, Albert Viljalm Hagelin ja Ragnar Skancke, tuomittiin kuolemaan. Vidkun Quisling teloitettiin lokakuun 24. päivänä vuonna 1945.