Koti Kolumni Vetäytyjät

Vetäytyjät

3

Mahdollisuuksien maassa tapahtuu jälleen. Marraskuun alussa Obaman uudelleenvalintaa seuraavana päivänä yksittäinen kansalainen laati vetoomuksen Louisianan osavaltion vetäytymisestä Yhdysvaltojen liittovaltiosta. Kuukauden kuluttua julkaisusta vetoomus on poikinut löyhän kansanliikkeen osavaltioiden itsenäisyyden lisäämiseksi. Yhdysvalloissa tarvitaan 25 000 asukkaan allekirjoitus kansalaisadressiin kuukauden sisällä aloitteen julkaisemisesta – niin Valkoinen talo ottaa asiaan virallisesti kantaa. Teksasissa vaadittava määrä saavutettiin kolmessa päivässä. Tällä hetkellä vetäytymisadressin on allekirjoittanut lähes miljoona Yhdysvaltojen kansalaista (noin 0,3 % väestöstä), ja 11 osavaltiossa 25 000 henkilön raja on jo ylittynyt.

Käytännössä liikellä ei ole muuta toimintaa kuin nimien kerääminen hallituksen ylläpitämälle listalle. Vaikka vetoomus saavuttaisi kaikissa osavaltioissa tarvittavan äänimäärän, se edellyttää hallitusta ottamaan kantaa asiaan, mutta kannan ottaminen ei tarkoita mitään konkreettista mahdollisuutta muutokseen, kuten kansanäänestystä. Kyynisimmät voisivat epäillä adressia hallituksen härskiksi social engineering -tempuksi. Nojatuolikapinalliset kautta maan lähettävät itse tietonsa vihaamalleen hallitukselle. Valtiolta lupaa kysyvä laillinen vetäytymisliike ei todennäköisesti johda mihinkään, eikä kenelläkään ole selkeitä visioita, kuinka asioiden tulisi kehittyä. Yksittäiset liikkeen kommentaattorit pitävätkin projektia lähinnä symbolisena eleenä unionismia vastaan. Kaikesta huolimatta liike on herättänyt närkästystä ja hysteriaa kunnollisilta kansalaisilta. Kuulemma allekirjoittaneilta pitäisi takavarikoida ampuma-aseet, peruuttaa kansalaisuus ja karkottaa heidät maasta.

Libertarismiin kallistunut amerikkalainen valkoinen liike on luonnollisesti innoissaan uudesta kampanjasta. Kenties tällä kertaa hajanainen liike saisi sauman murtaa unionin valta yksittäisestä kolkasta, raivata oma pieni valkoinen pesäke ja elää elämänsä onnellisena loppuun asti maailman romahtaessa ympäriltä.

Eurooppalainen ja amerikkalainen valkoinen liike heijastavat selkeästi alueidensa poliittista kulttuurihistoriaa. Euroopan kansallinen liike on perinteisesti ottanut oppia ja ideoita vasemmistolta ja epäkansallisilta konservatiiveilta. Propagandan levittäminen tarrojen, lentolehtisten tai katutaiteen keinoin puuttuu lähes kokonaan rapakon toiselta puolelta. Eurooppalaiset aktiivit taas hämmästelevät ideaa metsän keskelle perustetuista hampaisiin asti aseistautuneista yhteisöistä, jotka kieltäytyvät tekemästä minkäänlaista yhteistyötä valtiokoneiston kanssa. Karkeasti jaettuna eurooppalaiset pyrkivät tekemään julkisesta tilasta kansallista tilaa, ja amerikkalaiset haluavat autonomian eristäytymisen keinoin.

Amerikkalainen doktriini on syntynyt Yhdysvaltojen alkuaikojen libertaarista perinteestä, jossa negatiiviset vapaudet ovat yhteiskuntaelämän lähtökohta. Saat siis tehdä, mitä haluat, ja sinun täytyy kunnioittaa muiden vastaavaa oikeutta. Aggressio on sallittua vain itsepuolustukseksi. Poikkeuksia toki on, mutta amerikkalainen ulkopoliittinen aktivismi vasemmistoa ja värillisiä lukuun ottamatta on rajoittunut passiiviseen vastarintaan. Passiivista vastarintaa on kaikki “yksilönvapauksia loukkaavien” lakien ja käytäntöjen noudattamatta jättäminen.

Onko Amerikan oikeistolaisilla aktiiveilla käyttökelpoisia ideoita ulkoparlamentaariseen aktivismiin? Verojen maksamatta jättäminen, asiakirjojen täyttämättä jättäminen, henkilökorttien hävittäminen, kulkuneuvojen ajo ilman rekisteritunnuksia, valtion virastojen spämmääminen päättömillä asiakirjoilla, viranomaisten torjuminen. Miltä kuulostaa? Ainakin suomalaisten kansallinen nurinan aihe – autoilun kuoliaaksi verottaminen – saisi mielenkiintoisen käänteen kaikkien autoilijoiden ruuvatessa rekisterikilvet irti ja tankatessa vain verottamatonta polttoainetta.

 

Sebastian Lämsä

3 KOMMENTIT

 1. Teksasilainen kansalaisliike on kerännyt 100 000 nimeä adressiin jossa vaaditaan Teksasin irtaantumista ja itsenäistymistä liittovaltiosta. Liikkeen verkkosivut: http://www.texassecede.com/

  Liike siis ajaa itsenäistä Teksasin tasavaltaa (Independent Republic of Texas).

  Liittovaltion lain mukaan presidentin tulee käsitellä kansalaisadressi, jossa on yli 100 000 nimeä. Teksasin osavaltion asukkaista enemmistö äänesti Obamaa vastaan.

 2. “Onko Amerikan oikeistolaisilla aktiiveilla käyttökelpoisia ideoita ulkoparlamentaariseen aktivismiin? Verojen maksamatta jättäminen, asiakirjojen täyttämättä jättäminen, henkilökorttien hävittäminen, kulkuneuvojen ajo ilman rekisteritunnuksia, valtion virastojen spämmääminen päättömillä asiakirjoilla, viranomaisten torjuminen. Miltä kuulostaa? Ainakin suomalaisten kansallinen nurinan aihe – autoilun kuoliaaksi verottaminen – saisi mielenkiintoisen käänteen kaikkien autoilijoiden ruuvatessa rekisterikilvet irti ja tankatessa vain verottamatonta polttoainetta.”

  Täytyy kuitenkin muistaa vastuu ja suoraselkäisyys. Jos kieltäytyy veronmaksuista, tulee kieltäytyä myös verovaroin maksettavista tukiaisista ja muista yhteiskunnan tarjoamista palveluista ja pyrkiä täyteen omavaraisuuteen.
  Tai vaihtoehtoisesti ostaa terveys yms. palvelut yksityiseltä taholta. Tämä taas toisaalta ruokkii kapitalismia, joten ei ihan hyvä sekään.

  Pitäisi siis pyrkiä luomaan oma, rinnakkainen järjestelmä ja infrastruktuuri.

 3. “Tämä taas toisaalta ruokkii kapitalismia, joten ei ihan hyvä sekään.”

  Tuskinpa tuo on tekstissä mainituille libertaristeille minkään sortin ongelma.

Comments are closed.