Koti Uutisia Venezuelan inflaatiotaso saavuttanut 400 000 prosenttia

Venezuelan inflaatiotaso saavuttanut 400 000 prosenttia

2

Venezuelan talous romahtaa erittäin lujaa vauhtia edeten kohti kuoliniskuaan. Maan valuutan inflaatiotaso on saavuttanut kokonaiset 718 prosenttia vain kolmen kuukauden aikana, mikä vastaa yli 400 000 prosentin inflaatiota vuodessa. Kaikki merkit viittaavat tuhoisan taloudellisen kehityksen edelleen jatkumiseen.

Venezuelan valuutta oli suurimman osan 1900-lukua koko Etelä-Amerikan vakain samaan aikaan kun useimmat Latinalaisen Amerikan valtiot ovat olleet sata viime vuotta taloudellisessa vastatuulessa. Valuutan vakaus alkoi kuitenkin murentua 1980-luvulla, ja viime vuosina se on romahtanut totaalisesti.

Hyperinflaatio on nykyaikana melko harvinainen ilmiö. Tämän ajan tunnetuimpia muita esimerkkejä hyperinflaatiosta ovat Zimbabwe ja toisen maailmansodan jälkeinen Unkari. Sitten 1800-luvun 55 hyperinflaatiotapausta on noteerattu ympäri maailman.

Lyhyesti ja yksinkertaistetusti hyperinflaatiota voi kuvailla tilanteeksi, jossa valuutan tarjonta lisääntyy niin nopeaan tahtiin suhteessa maan bruttokansantuotteeseen, että valuutan ostovoima romahtaa. Hyperinflaatio voi syntyä myös, mikäli kansan tai markkinoiden luottamus siihen, että jokin maa kykenee ylläpitämään valuuttansa ostovoimaa, häviää esimerkiksi sodan johdosta.

 

Lähteet: Nordfront.se, Göteborgs-Posten, Investopedia.com, Econlib.org

2 KOMMENTIT

  1. “Lopullinen ratkaisu” pankki- ja valuuttaongelmiin on valtion ja rahan erottaminen toisistaan. Raha kuuluu kansalle. Ei valtiolle.

    • Jälleen kerran osoitus siitä, miksi tuollainen sosialismi ei toimi, eikä sitä enää kenenkään pidä ylipäänsä kokeilla.

Comments are closed.