Koti Uutisia Talous Venäjän kultavarannot lisääntyvät

Venäjän kultavarannot lisääntyvät

6

Toisin kuin monet länsimaat, Venäjä on kultavarantojensa myynnin sijasta lisännyt maan omistaman kullan määrää. Kullan määrä on nyt lähes 2 000 tonnia. Määrä on lähestymässä samaa kuin Joseph Stalinin ajan huippuvuonna 1941.

Stalinin kullanhankinta oli poikkeus maan kommunistisen historian aikana. Kun kommunistit ottivat vallan Venäjällä, he saivat käsiinsä tsaarin ajan 1 400 tonnin kultavarannot (suurin yhdenkään maan omistama kultavaranto vuoteen 1914 asti). Kommunistinen hallinto käytti suuren osan näistä varoista maksaessaan takaisin heidän velkansa ulkomaalaisille pankeille, jotka olivat rahoittaneet vallankumousta. Vuoteen 1928 mennessä Venäjän kultavarannot olivat tipahtaneet 150 tonniin.

Stalin kartutti maan kultavarantoja siinä uskossa, että se auttaisi maata teollistumisessa. Kaiken kaikkiaan Stalinin hamstrasi maan holveihin 2 800 tonnia kultaa. Nämä varat oli lähes kaikki käytetty vuoteen 1991 mennessä, jolloin maan kultavarannot olivat tipahtaneet 295 tonniin.

Noustuaan valtaan Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin on ottanut tavoitteekseen lisätä maan kultavarantoja jopa Stalinin ajan tasolle tai sen yli. Putinin kova “kultakuuri” onkin saanut useat pankkiirit hermostumaan. Esimerkiksi Moskovan kansainvälisen finanssikeskuksen analyytikko Vladimir Rojankovski on varoittanut, että maa “ei saisi tulla liian riippuvaiseksi kullasta”.

Putinin kohdalla kyse on pitkälti siitä, että suuret kultavarannot mahdollistavat sen, että maa voi toimia itsenäisesti Yhdysvalloista, jonka dollarista on muodostunut kansainvälinen “varantovaluutta”. Monet johtajat, jotka ovat uhanneet Yhdysvaltain rahamonopolia, ovat joutuneet maksamaan tästä suuren summan. Yksi esimerkki on Muammar Gaddafi, jonka Yhdysvallat ja Nato suistivat vallasta ja tappoivat heti sen jälkeen kun hän aloitti uuden kultaan pohjautuvan valuutan suunnittelut.

Lähteet: RT (1, 2), Foreign Policy Journal

Aiheeseen liittyen:
Maat kotiuttavat kultavarantojaan – valuuttasota uhkaa dollarin valta-asemaa

6 KOMMENTIT

 1. No, toiset sitä halajaa. Minulle on sama juttu kuin bitkoinien kanssa. Jos joku tuotteeni maksaa 100e niin bitkoineilla maksaja saa maksaa siitä 100 bitkoinia. Tai joku kullalla maksava 100kg kultaa.

  Minulle vesi ja ruoka ovat tärkeämpiä kuin kulta tai bitkoinit. Kumpaakaan ei voi syödä eikä kumpaakaan voi juoda.

 2. Jonkinasteinen ristiriita tämän uutisen ja Venäjän valtion kymmenien miljardien budjettivajeen välillä. Ottaen huomioon, että vajeen olemassaolon ja vararahaston pohjan paistamisen ovat myöntäneet venäläiset itsekin.

 3. Olisi ihan mukava tietää, mihin Libyan kultavarannot joutuivat, kun maa demokratisoitiin ja Gaddaf murhautettiin.
  Venäjällä myös ortodoksiella kirkolla on hyvän kokoinen kultavaranto ja ne veijarithan ovat erittäin “hyvää” pataa olleet aina hallitsijan kanssa.
  Stalinin aikana muutamia “radikaali”pappeja passiteltiin uudelleenkoulutusleireille, kun asettuivat puolustamaan talonpoikia.
  Nythän siellä Putinin hallinnossa häärää taas ortodoksit “asiantuntijoina”.

Comments are closed.