Koti Uutisia Venäjällä muisteltiin Leningradin piirityksen päättymistä

Venäjällä muisteltiin Leningradin piirityksen päättymistä

1

Neuvostoliittoon edennyt kansallissosialistinen Saksa aloitti Leningradin piirityksen syyskuussa 1941. Leningrad oli Neuvostoliiton toiseksi suurin kaupunki ja se oli Neuvostoliitolle strategisesti tärkeä paikka.

Saksa myös ymmärsi Leningradin merkityksen ja tavoitteli sen valloittamista. Saksa toivoi useaan otteeseen, että Saksan rinnalla sotinut Suomi liittyisi Leningradia vastaan suunnattuihin sotilasoperaatioihin ja sen mahdolliseen valtaukseen.

Marsalkka Mannerheim kuitenkin kieltäytyi avustamasta Saksaa, eikä Suomi varsinaisesti osallistunut Leningradin piiritykseen. Vaikka Adolf Hitler vieraili Suomessa 4.6.1942, hän ei yrittänyt taivutella suomalaisia antamaan suurempaa panosta Leningradin piiritykseen.

Suomen tasavallan presidentti Risto Ryti kuitenkin kirjoitti päiväkirjaansa, että Hitler koki Leningradin ehdottomaksi uhaksi Suomelle ja että kaupungista oli suunniteltu useita sotaretkiä Suomeen.

Leningradin piiritys päättyi 27. tammikuuta 1944, 70 vuotta sitten. Muistotapahtumaan Pietarissa osallistuivat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pietarin pormestari.

 

Lähde: Yle

1 KOMMENTTI

  1. Entä jos- historiahetket ovat mukavia. Jos Suomi olisi hyökännyt Saksan rinnalla Leningradiin samalla katkaisten Murmanskin radan taaten huoltotappiot Neuvostoliitolle. Neuvostoliitolle se olisi ollut suuri taistelumoraalia laskenut tappio. Neuvostoliitto olisi menettänyt silloin laivastotukikohtana olleen Kronstadtin ja samalla pääsyn Itämerelle. Saksa olisi voinut siirtää sukellusvenelaivastoaan Pohjanmerelle ja Atlantille häirintäoperaatioihin amerikkalaisia ja brittejä vastaan. Sota olisi voinut vaihtaa suuntaa…

Comments are closed.