Koti Uutisia Ulkomaat Venäjä muuttaa linjaustaan liettualaisten muistomerkkien suhteen

Venäjä muuttaa linjaustaan liettualaisten muistomerkkien suhteen

2

Vuoden 2017 lopulla Liettuan parlamentti kirjasi lain, jonka mukaan Neuvostoliiton puolella taistelleiden sotilaiden muistomerkkeihin (jotka ovat Neuvostoliiton rakentamia) lisätään merkintä, jossa alkuperäisen tekstin alla on teksti “Kertomus ei välttämättä vastaa todellisuutta”. Venäjä tuomitsi teon “alhaisena”.

– Tämä on varauksetta alhainen teko, joka loukkaa 970 sotilasta, jotka kuolivat vuonna 1944 vapauttaessaan Liettuan alueen natsi-Saksan valloittajista, sanoi Venäjän suurlähetystö lausunnossa Vilnassa.

Venäjä vastasi tähän asettamalla vastakkaisia rajoituksia liettualaisten muistomerkkiprojekteille. Ilmoitus asiasta tehtiin hetki sen jälkeen kun valtamedia uutisoi Liettuan jäädyttäneen kaikki Neuvostoliiton puolella taistelleiden muistomerkkien restauroinnin. Esimerkiksi liettualaisten nuorisoryhmien järjestämän Mission Siberian nuorisolle ei myöskään tulla antamaan viisumia Venäjälle. Mission Siberia lähetti aiemmin vuosittain 15 nuorta tutkimaan alueita, joille Liettuasta karkotettiin Neuvostoliiton aikana liettualaisia.

Lähde: RT

2 KOMMENTIT

  1. Truth hurts, totuus ja neuvostototuus versus voittajien totuus. Ja sitten se itse totuus, josta ei saa puhua…

  2. Neuvostoliitto on suurvalta ja suurvalta ei koskaan voi puhua totta tai oikoa niitä valheita, joita on lausuttu historian menneisyydessä olipa silloinen hallitus mikä hyvänsä. On sanomattakin selvää, että Neuvostoliiton salainenpoliisi seurasi heti sotilaiden kintereillä tekemään kattavaa “puhdistusta” eli “tutkimuksia” paikallisten, joita oli jäljellä ei paljoa muuta kuin kourallinen heidän yhteistoiminnastaan Saksan kanssa aikana, jolloin sen sotavoimat pitivät valloitettua aluetta hallussaan. Kaikki siviilit ja tietenkin Saksan puolella taistelleet Baltian kansalaiset ammuttiin muitta mutkitta tai karkotettiin Siperiaan vankileireille, joka oli itse asiassa vain kuoleman siirtämistä myöhempään ajankohtaan.

Comments are closed.