Koti Uutisia Ukrainan kriisi Venäjä kerää sotajoukkojaan Ukrainan rajalle

Venäjä kerää sotajoukkojaan Ukrainan rajalle

0
Venäläinen sotilas ja sotilaskalustoa Ukrainan rajan lähellä.
Venäläinen sotilas ja sotilaskalustoa Ukrainan rajan lähellä.

Yhdysvaltain tiedustelulähteiden mukaan Venäjä on koonnut valtavan sotilasvoiman Ukrainan rajalle. Lähteen mukaan kymmeniätuhansia venäläisiä sotilaita on täydessä taisteluvalmiudessa. Venäläisten voimaa pidetään riittävänä Itä-Ukrainan sotilaalliseen valtaamiseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt syytökset siitä, että Venäjä valmistautuisi hyökkäämään Ukrainaan. Hän on kuitenkin kehottanut Itä-Ukrainaa liittymään Venäjään Krimin tavoin. Ukraina on puolestaan ilmoittanut, että Venäjän tunkeutumiseen Itä-Ukrainaan vastattaisiin sotilaallisesti.

Yhdysvaltain kongressin puolustuskomitea epäilee, että Venäjä saattaisi tavoitella Ukrainan itä- ja eteläosien valloittamista. Komitea ei pidä mahdottomana, etteikö Venäjä voisi tunkeutua Transnistriaan ja Baltiaan.

Venäjä on ilmoittanut, että Ukrainan rajan lähettyvillä on suuri määrä sotilaita kevätharjoitusten vuoksi. Tietojen mukaan venäläiset joukot eivät ole kuitenkaan liikkuneet mihinkään suuntaan.

Yhdysvaltain arvioiden mukaan rajan lähettyvillä on 30 000 venäläissotilasta. Ukraina puolestaan epäilee joukkojen määräksi 80 000–100 000.

Lähteet: Yle, AFP, Reuters