Koti Uutisia Vauvat myötämielisempiä kaltaisiansa kohtaan

Vauvat myötämielisempiä kaltaisiansa kohtaan

0

Kanadalaisessa tutkimuksessa Brittiläisen Kolumbian yliopistossa havaittiin, että jo yhdeksänkuukautiset lapset jakavat ihmiset ystäviin ja vihollisiin. Tutkimuksessa huomattiin myös, että lapset suhtautuvat myötämielisemmin ihmisiin, jotka ovat mahdollisimman paljon samankaltaisia kuin lapsi itse.

UK_vauvat_kaltaisensaTutkijat testasivat lasten suhtautumista erilaisiin ihmisiin selvittämällä ensin, pitivätkö koehenkilöinä olleet vauvat enemmän herneistä vai voileipäkekseistä. Tämän jälkeen lapset istutettiin katsomaan nukketeatteriesitystä, jossa yksi nukeista piti samasta ruoasta kuin yleisönsä, muut nuket eivät. Esityksessä muut nuket joko vahingoittivat, auttoivat tai suhtautuivat neutraalisti vauvayleisönsä ruokamieltymykset jakavaan nukkeen.

Kun vauvoille tämän jälkeen annettiin mahdollisuus valita lempinukkensa, he valitsivat useimmin sen, joka vahingoitti “erilaisia” nukkeja ja auttoi “samanlaisia” nukkeja. Professori Kiley Hamlinin mukaan vauvojen käyttäytyminen heijastaa monen aikuisen ihmisen tapaa suosia niitä, joilla on samanlainen tausta ja mieltymykset.

Verrattaessa vauvojen käytöstä luonnossa esiintyvään elämäntapaan, jossa eläimet aina hakeutuvat kaltaistensa seuraan, on lasten suhtautuminen myötämielisesti kaltaisiansa kohtaan täysin normaalia.

 

Aiheesta muualla:

Yle.fi