Koti Uutisia Aktivismi Vastarintaliike muisti Gösta Hallberg-Cuulaa Tukholmassa

Vastarintaliike muisti Gösta Hallberg-Cuulaa Tukholmassa

3

Lauantaina 14. huhtikuuta viitisenkymmentä Vastarintaliikkeen jäsentä ja aktivistia muisti Gösta Hallberg-Cuulaa Tukholmassa. Hallberg-Cuula oli vapaaehtoisena sekä talvi- että jatkosodassa, ja jälkimmäisessä hän kaatui 14. huhtikuuta 1942. Hallberg-Cuula oli sotilaana esimerkillinen ja ansioitunut, karaistunut katutaistelija, vakaumuksellinen kansallissosialisti sekä NSAP:n (Nationalsocialistiska arbetarepartiet) propagandapäällikkö.

Osanottajat marssivat kulkueena Solnan hautausmaan läpi Hallberg-Cuulan haudalle. Haudalle laskettiin kranssi, ja ryhmänjohtaja Anders Rydberg piti lyhyen mutta voimakkaan puheen. Puheensa lopussa Rydberg sanoi Vastarintaliikkeen kunnioittavan tuona päivänä sankarin muistoa Hallberg-Cuulan itse todennäköisesti eniten toivomalla tavalla, nimittäin katuaktivismilla!

Kuin kuumille kiville menneitä lehtisiä jaettiin päivän aikana Tukholmassa Hötorgetilla, Sergels Torgetilla, Slussenilla sekä Medborgarplatsenilla. Päivän aikana laskettiin jaetun noin 2 000 lehtistä. Aktivismia varten oli painettu hieno banderolli, jossa luki “Gösta Hallberg-Cuula – paikalla!”. Sergels Torgetille oli kokoontunut sekalainen joukko “rasismin ja fasismin vastustajia”, jotka huutelivat omia puhki kuluneita fraasejaan. Poliisi kuitenkin vei heidät jonkin ajan kuluttua sivumpaan ja käski heitä rauhoittumaan. Osa heistä siirtyi vielä Slussenille nurisemaan ja valittamaan.

Kun aktivismi oli Slussenilla kestänyt 10–15 minuuttia, poliisi lähestyi kahta lehtistenjakajaa ja käski heidät tuntemattomasta syystä selkä seinää vasten. Kun lähistöllä olleet toverit olivat tulossa katsomaan mitä tapahtui, poliisi esti heitä töykeästi menemästä eteenpäin.

Eräs tilanteessa olleista poliiseista oli jo aiemmin päivällä muistoseremonian jälkeen käyttäytynyt aktivisteja kohtaan halveksuvasti ja sanonut kollegoilleen heidän ottavan osallistujat kiinni myöhemmin. Sama poliisi töytäisi Rydbergin pois selkä seinää vasten seisovien tovereidensa luota, minkä johdosta Rydberg töytäisi takaisin. Tästä poliisi suorastaan raivostui ja hänen onnistui kaataa Rydberg katuun. Tämän jälkeen poliisi suuntasi katseensa Rydbergin maassa lojuvaan kännykkään ja astui sen päälle niin, että puhelimen näyttö meni kokonaan rikki.

Rydberg sekä kolme muuta henkilöä (mukaan lukien kuvaaja) otettiin kiinni tilanteen johdosta. Edellä mainitut kolme henkilöä päästettiin vapaiksi parin tunnin jälkeen, ja Rydberg myöhemmin iltapäivällä.

Medborgarplatsenille siirryttäessä punaisia oli paikalla jo aavistuksen enemmän, ja tapahtumasta vastuussa ollut Vastarintaliikkeen aktivisti ilmoitti poliisille, että he joko pitäisivät punaiset kaukana liikkeen lehtisten jakajista tai Vastarintaliike itse ajaisi punaiset pois. Tämän jälkeen poliisi muodosti punaisten eteen muurin, jonka takaa he huutelivat psykoottisia iskulauseitaan.

Lähde: Nordfront.se

3 KOMMENTIT

  1. “Swedish finest” jälleen vauhdissa osoittamassa “ammattitaitoaan”. Nuo apinat oikein toivoo pääsevänsä katulampusta kiikkuun!🙂

Comments are closed.