Koti Uutisia Valtiotieteilijä: poliittinen painostus ja kansan tuki Vastarintaliikkeen kieltokanteen takana

Valtiotieteilijä: poliittinen painostus ja kansan tuki Vastarintaliikkeen kieltokanteen takana

3
Valtiotieteen tohtori Leena Malkki osallistui lauantain Konflikt-lähetykseen ruotsalaisella P1-radiokanavalla. Lähetyksessä keskusteltiin PVL:stä.

Lauantaina ruotsalaisen P1-radiokanavan Konflikt-ohjelmassa keskusteltiin Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä. Ohjelmassa mainittiin ensin muun muassa liikkeen parlamentaarinen toiminta Kungälvin kunnassa ja siteerattiin Fredrik Vejdelandin puhetta Göteborgin mielenosoituksessa. Puheessaan Vejdeland kertoi unelmastaan, jossa kaikki monikulttuurisuuden uhreista vastuussa olevat joutuvat tilille teoistaan. P1 irrotti tämän kuitenkin asiayhteydestä niin, ettei kuulijoille esitetystä pätkästä erottanut, mistä puheessa oikeastaan oli kyse. Kanava myös väitti virheellisesti, että Vejdelandin unelmassa on kyse toiveesta “poliitikkojen kivittämisestä kuoliaaksi”.

Vejdelandin puhe kokonaisuudessaan (englanninkieliset tekstitykset valittavissa valikosta):

Ohjelmassa puhuttiin myös vastikään pidetystä Ruotsin eduskuntapuolueiden kokouksesta (ruotsidemokraatit eivät osallistuneet), jossa keskusteltiin siitä, kuinka Vastarintaliike tulisi “käsitellä”. Oikeusministeri Morgan Johansson kommentoi kokouksessa seuraavaa: “Meillä ei ole Ruotsissa mahdollista kieltää poliittisia järjestöjä. En tiedä, mitä lainsäädäntöä he Suomessa käyttävät, mutta Ruotsissa kyseinen kieltokanne ei olisi edes mahdollinen.” Johansson lisäsi, ettei hallitus halua toimia perustuslain vastaisesti.

Seuraavaksi ohjelmassa siirryttiin käsittelemään syitä, miksi Poliisihallitus on nostanut kanteen järjestön kieltämisestä. Helsingin yliopiston lehtorin ja valtiotieteen tohtorin Leena Malkin mukaan nimenomaan poliittinen painostus on taustalla siinä, että valtamedia väittää virheellisesti Vastarintaliikkeen olevan vastuussa narkomaani Jimi Karttusen kuolemasta. Keskustelu järjestön kieltämisestä Suomessa alkoi juuri tästä tapauksesta.

Malkin mukaan vastaavat aikaisemmin olemassa olleet suomalaiset ryhmittymät ovat olleet kooltaan pieniä eivätkä kovinkaan radikaaleja. Tämän vuoksi kieltokeskustelu ei ole ollut aiemmin ajankohtainen aihe. Vastarintaliikkeen kasvusta ja kansan “hiljaisesta tuesta” on tullut valtaapitäville ongelma.

“Kyse on poliittisesta painostuksesta. Uskon myös, että tähän vaikuttavat Suomen poliittinen ilmasto sekä kiivas keskustelu maahanmuuttovastaisista näkökannoista. Vallitsee käsitys kansan “hiljaisesta tuesta” [Vastarintaliikkeelle], mistä nousee kysymys, pitäisikö järjestön poliittinen toiminta kyseenalaistaa”, Malkki kommentoi ohjelmassa. Malkin analyysin jakaa suurilta osin myös suojelupoliisi, joka on kommentoinut, ettei ongelmana ole Vastarintaliikkeen rikollisuus vaan pikemminkin järjestön radikaalius, vakavastiotettavuus sekä kasvu. Nämä muodostavat todellisen uhan järjestelmää vastaan.

Lopuksi nostetaan esille Kreikan esimerkki, jota käytettäisiin mahdollisesti mallina järjestön käsittelylle Ruotsissa. Kreikassa valtio syyttää 16:tta maan kolmanneksi suurimman puolueen, kansallismielisen Kultaisen aamunkoiton kansanedustajaa “rikollisjärjestön johtamisesta”, ja syyttäjän mukaan tämä olisi näytettävissä toteen. Tämän taustalla puolestaan on neljä vuotta sitten tapahtunut äärivasemmistolaisen räppärin Pavlos Fyssasin murha. Yhdelläkään syytetyistä ei ole murhan kanssa mitään tekemistä. Itse prosessi on ollut käynnissä useiden vuosien ajan, ja syyttäjällä näyttääkin olevan suuria vaikeuksia jutun kasaan saamisessa.

Kultaisen aamunkoiton Ilias Panagiotarosta haastateltiin P1:en ohjelmaan. Panagiotaros on itse yksi 16 syytetystä. Hän lähetti terveisiä ja kertoi suhtautuvansa hyvin positiivisesti Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen ja järjestön mielenosoituksiin: “Sen perusteella, mitä olen Internetissä nähnyt, ovat he minusta nuorekkaita, ruotsalaisia [haastattelussa keskitytään käsittelemään Vastarintaliikkeen ruotsalaista osaa] ja he tukevat ruotsalaisia arvoja ja moraalia. Heidän toiminnassaan ei ole mitään huonoa. Tuen heitä ehdottomasti”, Panagiotaros sanoi. Hän jatkoi seuraavansa kiinnostuneena liikkeen kehitystä Ruotsissa.

Kuuntele P1:en lähetys tämän artikkelin lopusta (lähetys osin ruotsiksi, osin englanniksi): https://www.nordfront.se/finsk-statsvetare-politisk-tryck-och-folkligt-stod-motstandsrorelsen-ligger-bakom-forbudsprocessen.smr

 

Lähteet: Nordfront.se, Sveriges Radio

3 KOMMENTIT

  1. Yksittäistapaukset eivät päde, kun kyseessä on kansallismieliset. Ollaan kieltämässä koko järjestö, kun kerran tulee ylilyönti, joka johtaa odotettavasti valheelliseen ja harhaanjohtavaan mediamyllytykseen. Sananvapautta ja valkoisia vihaava äärivasemmisto saa julistaa avoimesti väkivaltaa poliittisia vastustajia kohtaan sekä suorittaa sitä, mutta poliisi ei tähän tartu millään tavoin. Ensinäkään nykyisellä vasemmistolla ei ole mitään tekemistä työväen puolustamisen kanssa, päin vastoin.

Comments are closed.