Koti Uutisia Kotimaa Valtio hankki yhteisen tietojärjestelmän – tietoturva uupuu

Valtio hankki yhteisen tietojärjestelmän – tietoturva uupuu

2

Valtio osti ministeriöille yhteisen tietojärjestelmän, jonka tuottajana oli Tieto Oyj. Hankinnan ajatuksena on ollut saada kaikkien ministeriöiden tiedot yhteen paikkaan. Tämän taas pitäisi helpottaa ministeriöiden välistä tiedonkulkua.

Puolustusministerin IT-johtaja Teemu Anttila ei pidä Vahva-järjestelmää hyvänä. Anttilan tietojen mukaan järjestelmässä on vakavia haavoittuvuuksia, mutta hän ei voi asiasta tarkemmin puhua. Hän arveli, että kustannukset olisivat kohonneet liikaa ja aikataulut venyneet, mikäli tietoturvaa olisi parannettu puolustusministeriön toiveiden mukaisesti. Tällä hetkellä Vahva-järjestelmän tietoturva ei vastaa valtion minimikriteerejä.

Vahva-järjestelmän alkutyöt aloitettiin jo 2014. Järjestelmän hinta on noin kahdeksan miljoonaa euroa. Valtioneuvoston tietotoimialajohtaja Max Hamberg, joka myös tilasi järjestelmän, suhtautuu Anttilan kommentteihin kriittisesti. Hambergin mielestä järjestelmän tietoturva on riittävällä tasolla käyttöön nähden. Hamberg myöntää kuitenkin, että tietoturva-aukkoja on löytynyt. Hän on silti tyytyväinen hankintaan.

Tässäkin julkishallinnon hankinnassa näyttää käyvän niin, että ensiksi hankitaan keskeneräistä järjestelmää isolla rahalla ja lopulta sitä korjataan vielä isommalla rahalla.

Lähde: Yle

2 KOMMENTIT

  1. Niin kauan kun käytetään windows-pohjaisia järjestelmiä, niin kauan on aukkoja. Toisaalta, ei ne Veritaksenkaan oshjelmistot paljoa tilannetta paranna. Vai Symantekkikos se nykyään on.

  2. Tehdään niinkuin Japanissa kyberturvallisuudesta vastaava pomo ei ole omistanut tietsikkaa eikä ikinä avannut semmoista, kaiffaria vastaan on aika vaikea hakkeroida.

Comments are closed.