Koti Uutisia Rotu Valkoisen miehen keli ei ole pelkkä fraasi

Valkoisen miehen keli ei ole pelkkä fraasi

10

Monet ovat helteellä kuulleet fraasin “Ei tämä ole valkoisen miehen keli”. Tutkijan mukaan mukaan fraasi pitää paikkaansa. Suomalaiselle sopivin lämpötila on +14 °C, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Sirkka Rissanen.

Vaikka lämmöstä voi olla hyötyä ihmiselle, ovat korkeat lämpötilat myös haitallisia. Suomalaiseen kehoon ja oletettavasti myös muihin pohjoiseurooppalaisiin yli 14 asteen lämpötilat aiheuttavat rasituksia. Korkea lämpö vaikuttaa esimerkiksi ihmisen kudosnesteisiin.

Vaihtelua kuumuuden sietokyvyn välillä on tietysti olemassa, ja asiat kuten ikä, terveydentila, hikoilukyky ja kunto vaikuttavat ihmisen kykyyn sietää helteitä.

Lähde: Yle

10 KOMMENTIT

 1. Tämä kyllä pitää paikkansa. Itsellänikin alkaa jumit ja muut oireet pukkaamaan päälle kun lämpötila nousee yli +10, tämän alle taas on mukavampi tehdä töitä, liikkua yms.
  Yli +20 itsellä alkaa menemään hengitys tukkoon, pahempi jos on kosteutta ns. viidakkokeli (rakennustyömailla pahin paikka on juuri valetut lattiat sisällä+lämpöpuhaltimet).
  Talvella taasen nauttii olosta, kuiva rapsakka pakkaskeli ja saa vetää syvään henkeä, raitista ja puhdasta ilmaa.
  Kun olisi ollut hajua elämän suunnista vasikkana ja joku patistanut lukemaan, voisi olla vaikka napajäätutkija ja paljon terveempi monella tapaa.

  • Minulla päinvastoin; viihdyn lämmössä ja kaikki alle tuon mainitun +14°C on talvea. Jo pikkupojasta olen pitänyt kesästä enkä koskaan oikein innostunut talvesta. Sellainen kuiva ja rapsakka aurinkoinen pakkastalvi kyllä vielä menee muutaman viikon vaan pohjolan pitkä ja pimeä kaikkine sohjokahlaamisineen ei.

   • Samaa mieltä. Kesä on täällä niin lyhyt että aion nauttia siitä niin paljon kuin voin.

 2. Kuten tekstissä todettua, riippunee myös iästä. Itse en nuorena kuntoillut talvella juuri lainkaan kun kylmä kolotti luita. Nyt ulkoilen talvella kun ei tule liian hiki. Toisaalta, ennen ei kesän kuumuuskaan vaivannut, nyt hikoiluttaa liikaa. Olenkohan muuttumassa valkoisesta mustaksi? Tai kenties somalin-ruskeaksi?

 3. Rissasen kommentti on vain yhden “tutkijan” mielipide (ilman vankkoja perusteita) eikä ota johtopäätöksessään huomioon positiivisia asioita. Melko harhaanjohtava otsikko, jolla oletan että vaan kalastellaan lisää lukijoita.
  Tuossa artikkelissahan listattiin useita hyötyjä lämpimistä keleistä joiden väitän ylittävän mitkään väitetyt negatiiviset vaikutukset.
  Muun muassa näillä asioilla juuri on paljolti merkitystä tässä asiassa: “ikä, terveydentila, hikoilukyky ja kunto vaikuttavat ihmisen kykyyn sietää helteitä.” Ja toki “Yksilölliset erot ihmisten välillä ovatkin huomattavia.”
  Kun pääsemme kesäaikaan, Suomi sekä sen kansa herää horroksesta iloon sekä entistä korkeampaan energiatasoon, kuten muuallakin Euroopassa käy.
  Mikä PVL hakee tällä artikkelilla? Mielestäni vähän kummastuttava ote.

  Olkaa reilusti auringossa, saatte siitä luonnon energiaa.

  • Sen kyllä huomaa että energiaa on liikaakin aika usealla. Liikennesäännöt unohtuu, äreys kasvaa, työmotivaatio laskee yms. Moniosaajat nauttii +20 keleistä pipo päässä, kun ei tarvitse tehdä mitään ja tilille kilahtaa soppeli summa tasaisin väliajoin.
   Ei tarvitse kuin katsoa eteläeurooppaa jossa lämpimiä kelejä piisaa enemmän kun laki sallii, jatkuvasti pinna kireällä asiasta kuin asiasta.
   Auringossa makaa ne, joilla ei ole mitään tekemistä tai muuten vain haluavat omaehtoisesti melanooman.
   Monelle alkillekkin kesä on tervetullut, ei tarvitse pöristä enää sisätiloissa ja voi ulkonakin sammua mihin sattuu, ennekaikkea pääsee näyttämään sitä ryhdikkyyttä pitämällä älämölöä ympäri vuorokauden.
   Lämpimässä viihtyvät myös suurin osa bakteereista, kaikki happanee ja homehtuu nopeammin, haavojen paraneminen kestää ellei tulehdu yms. ilma on mitä kummallisempaa topeskaa ja pölyä täynnä.
   Mutta jotkut tästäkin pitävät.

   • Muuta Siperiaan tai Alaskaan. Kesä ei kestä kuin pari kuukautta kyllä sinä sen vielä siedät. Loput kymmenkunta kuukautta onkin sitten mieleinen keli… 😀

    Siperia: Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
    Min (°C) -51 -48 -41 -25 -6 2 5 1 -4 -21 -41 -49
    Max (°C) -42 -36 -22 -5 7 18 21 18 8 -10 -32 -40

    Alaska Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
    Min (°C) -29 -29 -28 -21 -9 -1 2 1 -2 -11 -20 -25
    Max (°C) -22 -22 -21 -13 -3 5 8 7 2 -6 -14 -19

    • Ei riitä kielitaito/ valuutta ja kohta tulee kuitenkin tiimat täyteen joten miksi nähdä moista vaivaa.
     Kyllä tämän vielä hetken jaksaa kärvistellä, kun tähänkin asti.

 4. Sais olla marraskuuhun asti näin lämmin kun kerrankin meitä hellitään.

Comments are closed.