Koti Uutisia Uusi laki pysäyttää kansalliset verkkolehdet

Uusi laki pysäyttää kansalliset verkkolehdet

0

UK_Datainspektionen

Ruotsin tietosuojaviranomaiselle Datainspektionille tulee päivittäin yhteydenottoja ihmisiltä, jotka tuntevat tulleensa loukatuiksi verkossa. Ruotsin viranomaiset vaativat nyt uutta lakia, joka helpottaisi syytteen nostamista verkkolehtiä vastaan.

Ruotsin hallitukselle on jätetty ehdotus, jossa ehdotetaan perustuslakimuutosta julkaisu- ja sananvapauteen. Uusi laki koskisi blogeja, mutta myös verkkosivustoja, joilla on julkaisulupa ja jotka ovat perustuslain suojaamia. Tietosuojaviranomaisen mukaan juuri näillä sivustoilla tapahtuu yksityisyydenloukkauksia. Usea loukkaavaksi koettu asia ei sovi henkilötietolainsäädännön alle tai säännöksiin kunnianloukkauksesta, ja tästä syystä viranomainen haluaa uuden rangaistuslain, joka soveltuu “räikeisiin loukkauksiin verkkosivustoilla”.

Tietosuojaviranomaisen lakiasiainjohtaja Hans-Olof Lindblom kertoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa, että hänellä on mielessään rikoslakiin rangaistussäännös, jollaista ei tänä päivänä vielä ole. “Haluamme myös, että selvitetään mahdollisuudet kunnianloukkausprosessin helpottamiseksi”, kertoo Lindblom.

Svenska Dagbladet -lehden Ola Wong odottaa puuttumista perustuslakiin tulevaisuudessa. Tämä pysäyttäisi hänen mukaansa “verkkovihan”, jota esiintyy järjestelmä- ja maahanmuuttokriittisillä sivustoilla. Hän kirjoittaa kronikassaan, että “verkkovihaajat” tulisi rekisteröidä mielipiteidensä osalta ja heitä tulisi rankaista siitä ennen kuin joku henkilö jälleen “kilahtaa” ja syntyy uusi Breivik tai Peter Mangs. Tämä tulisi hänen mielestään tehdä, koska “oikeusvaltio ei voi odottaa siihen asti, että pääministerin hallintorakennus räjäytetään”.

“Seuraamisella, soluttautumisella ja lakimuutoksin” hän haluaa myös poistaa ne uhat, joita muun muassa hänen kollegansa Åsa Linderborg, Katarina Mazetti ja Lisa Magnusson ovat kohdanneet kansallismielisiä ja maahanmuuttokriittisiä vastaan tekemiensä yllytyskirjeiden jälkeen. Tämä on Wongin mukaan asia, jolle poliisi eikä syyttäjä tee mitään nykyisen lainsäädännön vuoksi.

 

Nordfront.se