Koti Uutisia Uusi elokuva joutui mustien boikottiin

Uusi elokuva joutui mustien boikottiin

14

UK_Scott

Ohjaaja Ridley Scottin elokuva Exodus: Gods & Kings sai jo ennen julkaisuaan Amerikan mustat varpailleen. Elokuva kertoo raamatullisen tarinan Mooseksesta, juutalaispojasta, joka kasvaa Egyptin faaraoiden hovissa prinssi Ramseksen velipuolena ja joka palaa myöhemmin johtamaan juutalaiskapinaa faaraota vastaan.

Elokuvassa mustia suututti se, että faarao Ramses II:ta sekä tämän isää, faarao Seti I:tä, esittävät valkoiset näyttelijät Joel Edgerton ja John Turturro. Samoin koko muu elokuvan päänäyttelijäkaarti on valkoisia. Järjestöjen mielestä Egyptin faaraot olivat mustaihoisia. He ovat kehottaneet mustia boikotoimaan Exodus-elokuvaa.

Egyptin historian asiantuntija, tohtori Zahi Hawass, joka toimii pääsihteerinä Egyptin antiikkiesineiden neuvostossa, laati aiheesta vastauksen vuonna 2011 mustille järjestöille. Vastauksen mukaan muinaiset egyptiläiset eivät olleet mustia, ja hallitsevat luokat olivat kreikkalaissukuisia helleenejä, kuten Ptolemaiosten dynastia.

Zahi Hawass on yksi arvostetuimpia tutkijoita Egyptissä – hän on löytänyt muun muassa faarao Tutankhamonin haudan sekä haudan, jonka uskotaan kuuluvan Marcus Antoniukselle ja Kleopatralle. Hawass on myös tunnettu Israelin vastustaja; hän on esimerkiksi puhunut Egyptin televisioissa siitä, että sionistit hallitsevat koko maailman mediaa.

Ridley Scott kommentoi kohua sillä, ettei hänen budjettinsa olisi kestänyt väen palkkaamista Lähi-idästä. Tämä kommentti toi hänelle kuitenkin vain lisää syytöksiä rasismista. Yksi yllättävä puolustaja elokuvalle nousi kuitenkin Englannista, kun juutalaistaustainen lehdistömoguli Rupert Murdoch otti kantaa syntyneeseen kohuun puolustellen valkoisia näyttelijöitä.

Toistaiseksi juutalaisyhteisöt eivät ole kommentoineet sitä, että elokuvassa Mooseksen näyttelijä ei ole juutalainen, vaan valkoinen Christian Bale.

Lähteet: Daily Stormer, Daily Mail

14 KOMMENTIT

 1. Kaikkea ne mustat keksivätkin. En tiedä voiko muinaisia egyptiläisiä sanoa varsinaisesti valkoisiksi, mutta ainakin muumiot ja kuvataide kertovat melko paljon sen ajan ihmisistä. Vaaleat hiukset ja siniset silmät: http://hiddenincatours.com/wp-content/uploads/2014/05/blue-eyes-mummy-blonde-hair-Egypt-04.jpg
  Tässä vielä vähän tarkempi kuva faraoiden muumioista. Hiustyyppi ei ole musta ja kähärä, vaan muistuttaa selkeästi eurooppalaista: http://24.media.tumblr.com/c75cbddf3bcbc9a38b5d5fae0a8a721c/tumblr_mgn6x7lLnr1rmq5dvo1_500.jpg

 2. Mustat ovat yrittäneet keksiä itsellään kaikenlaisia keksittyjä tarinoita ja muita satuja. Tosiasia on se että mustat ovat kateellisia kaikesta meille valkoisille. Eihän mustat ole saaneet mitään aikaiseksi koko historian aikana, onko olemassa yhtäkään keksintöä, löytöä tai saavutusta mustien ansiosta? Ei!. Tänäkin päivänä näemme hyvin Afrikasta kuinka mustat ovat onnistuneet afrikan maiden ylläpidossa. Olikos tuon somalian ja kongon keskiverto älykkyysosamääärä joku 60 tai 65?. Ja ainiin eikös muuten kaikki muinais egyptin orjat ollut mustia?! 😀

  • Ainakin David Duken kirjan mukaan mustatkin ovat tehneet keksintöjä: Paperipussi ja liikennevalot.

  • Juuh, muinaisen Egyptin orjat olivat mustia (muistaakseni nuubialaisia). Ja valitettavasti egyptiläiset menivät lopulta sekoittumaan heihin.

   Se siitä valkoisesta edelläkäyvästä valtakunnasta sitten…

 3. Mooseksen tarina on oiva opetus siitä, miten veri on sakeampaa…
  Mooses päätyy adoptiolapsena perheeseen, joka tarjoaa hänelle yltäkylläisyyttä, mutta joka ei edusta samaa etnisyyttä Mooseksen kanssa.

  Lopulta, kuten tiedämme, Mooses pettää adoptioperheensä ja isäntävaltion edustaman etnisyyden oman etnisyytensä vuoksi. Mooseksen oma etninen ryhmä ja “luvattu maa” on jopa sen verran tärkeämpi, että egyptiläiset lapset saavat sen edestä kuolla.

  Siinä opetusta ja miettimisen aihetta maahanmuuton kannalta. Etnosentrisyys on vahva voima.

 4. Mistäköhän tuo oli nyt kiskaistu? Eihän antiikin Egyptissä edes ollut mustia johtavissa asemissa. Helleenejä kaikki, vastaukset löytyvät sukukirjoista. Eikös Zahi Hawass ole toiminut myös kulttuurihistorian ministerinä?

 5. Afrikan neekereille olis paljon parempi jos niitä johtaisi valkoinen mies. Itse eivät kykene mihinkään vaikka ovat itsenäisiä valtioita.

 6. http://www.thewrap.com/rupert-murdoch-defends-exodus-all-white-cast-since-when-are-egyptians-not-white/

  Tuolta löytyy nuo Murdochin Twitter-postaukset elokuvan tiimoilta. Alkuunsa tuo vähän ihmetytti että hän puolustelee valkoista näyttelijäkaartia mutta kun noita twiittejä miettii hetken niin tuossa on mielestäni vähän sellainen maku että nyt koitetaan ruokkia tätä valkoinen-musta-vastakkainasettelua.

  Ja kävin imbd.com-sivulla katsomassa elokuvan näyttelijätietoja, niin kyllä tuolta mustiakin löytyi, tosin vaan tällaisissa rooleissa kuin “2nd class citizen” ja “Rhamses servant” etc… 😀

  Täytyypä tämä elokuva joka tapauksessa tarkastaa, Scott kuitenkin on yksi parhaimmista ohjaajista joka osaa välillä olla epäkorrektikin. Samoin Bale on yksi kovimmista näyttelijänimistä tällä hetkellä vaikka ei nyt välttämättä ihan “rakastettavinta” hahmoa tässä elokuvassa esitäkään.

  • Voi syynä olla sekin, että elokuvan pahisten eli egyptiläisten orjuuttajien rooliin otetaan mielellään valkoisia. Ihmettelen kyllä aidosti mikseivät juutalaiset ole vaatineet pääosaan juutalaista näyttelijää. Ja jos se on budjettikysymys niin varmasti rooliin löytyisi halvempi juutalainen näyttelijä, jolle Mooseksen esittäminen on unelmien täyttymys.

   Itsekin aion katsoa elokuvan. Tulen varmasti vertaamaan sitä elokuvaan Kymmenen käskyä (1956) ja sen loistaviin näytteljöihin. Toki tehosteet ovat tänä päivänä aivan omaa luokkaansa. Suuret ihmisjoukot tehdään varmasti tietokoneilla. Vanhojen elokuvien suuret joukkokohtaukset lienevät jo historiaa.. Toivottavasti ei ole yhtä oksettavaa sionistipropagandaa kuin elokuva Exodus (1960).

   • Taitaa viimeiset suuret joukkokohtaukset olla LotR trilogiassa ja niitäkin oli sitten tietokoneilla jatkettu. On kyllä mahtanut olla upea näky Kuninkaan Paluun kuvauksissa kun paikanpäällä on ollut 500 ratsastajaa hevosineen. Muutenkin tuo trilogia on ihan silkkaa timanttia (Hobitti-trilogia ei yllä läheskään samalle tasolle) ja pisteet myös Peter Jacksonille joka käytti kuvauksissa mahdollisimman paljon samoja juttuja kuin noissa vanhoissa elokuvissa (isoja joukkokohtauksia, pienoismalleja etc.)

    Oho, menee jo vähän ohi aiheesta. Pitäisi saada joku ihan ma fooruminsa tälle kulttuurista rupattelulle… 😀

Comments are closed.