Koti Uutisia USA:lla ja Israelilla verinen viikonloppu Afganistanissa ja Gazassa

USA:lla ja Israelilla verinen viikonloppu Afganistanissa ja Gazassa

0

USA:n armeijan sotilas avasi tulen aseettomia siviilejä kohti varhain sunnuntaiaamuna Kandaharin maakunnassa Afganistanissa. Siviiliuhreja kerrotaan olevan ainakin 16. Israel on puolestaan jatkanut Gazan pommittamista myös sunnuntaina. Useiden siviilien sanotaan kuolleen ja kymmenien loukkaantuneen.

Iranin sotaan valmistautuva Israel aloitti rankaisutoimensa gazalaisia siviilejä vastaan perjantaina, kun Gazan puolelta ammuttiin Israeliin neljä rakettia, jotka eivät aiheuttaneet kuin vähäistä aineellista vahinkoa. Israelin iskuissa on arvioiden mukaan saanut surmansa 18 siviiliä ja useiden kerrotaan haavoittuneen. Myös aineelliset tuhot ovat olleet valtavia ja YK on vaatinut Israelia lopettamaan iskut Gazaan. YK:n vetoomukset ja vaatimukset eivät ole aiemminkaan pysäyttäneet Israelin kostonkonetta.

Meneillään olevia iskuja on verrattu joulukuun 2008 pommituksiin, joissa kuukauden aikana sai surmansa yli tuhat palestiinalaista.

Palestiinalaisten ampuman raketin aiheuttamaa “tuhoa” Israelissa.

Israelilaisraketin aiheuttama räjähdys Gazassa.

Israelin lähin liittolainen Yhdysvallat sai puoleensa huomiota, kun yksi sen sotilaista surmasi 16 afganistanilaissiviiliä koteihinsa. Sotilaan motiiveista veritekoon ei ole tietoa, mutta erääksi syyksi on ilmoitettu sotilaan kokema masennus.

Yhdysvallat on 11 vuotta kestäneessä Afganistanin sodassa menettänyt kaatuneina vajaa tuhat sotilasta, kun Naton ja USA:n iskuissa on kuollut tuhansia afganistanilaisia siviilejä. Yhdysvalloille sotilaan tekemä joukkomurha sattui pahimpaan mahdolliseen aikaan, kun mellakat amerikkalaisia miehittäjiä vastaan alkoivat laantua. Mellakat saivat alkunsa, kun amerikkalaiset merijalkaväen sotilaat virtsasivat kuolleiden talibantaistelijoiden ruumiiden päälle ja myöhemmin amerikkalaisessa sotilastukikohdassa poltettiin Koraaneja.

Suomi on osallistunut Afganistanin miehitykseen vuodesta 2002 lähtien ja Suomella on maassa vajaa 200 sotilasta. Miehityksen aikana kaksi suomalaissotilasta on kuollut tienvarsipommeihin.

Aiheesta muualla:

Amerikkalaissotilas ampui afganistanilaissiviileitä – Helsingin Sanomat 11.3.2012

Israelin ilmaiskut Gazaan jatkuvat – Iltalehti 11.3.2012

A Picture is Worth a Thousand Words – Kuvia Israelin aiheuttamista tuhoista Palestiinassa vuosina 2005–2009. Huom. Linkki sisältää materiaalia, joka ei sovellu lapsille ja herkille lukijoille.