Koti Uutisia Ulkomaat USA varoittaa antisemitismistä Kroatiassa

USA varoittaa antisemitismistä Kroatiassa

4
Joitakin yksityiskohtia Novskassa plakaateissa, joita juutalaiset vallanpitäjät Kroatiassa vihaavat.

Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisee joka vuosi valtion virkamiesten, vapaaehtoisjärjestöjen, kirkon edustajien, akateemisten instituutioiden sekä valtamedian luovuttamaan tietoon perustuvan raportin. Raportin Kroatiaa käsittelevässä osassa mainitaan vuodelta 2017 lukuisia tapahtumia, joissa kerrotaan ihannoidun toisen maailmansodan aikaista kansallissosialistista Ustaša-järjestöä ja holokaustin kieltämistä. Tapahtumissa on kyse esimerkiksi erään plakaatin pystyttämisestä Jasenovacissa, nationalistisesti värittyneistä poliittisista tapahtumista Zagrebissa sekä rock-konsertista Slunjissa. Raportissa lukee seuraavaa:

“Eräiden juutalaisten seurakuntien johtajat kertovat tapahtuneen selkkauksia liittyen merkittävään historialliseen revisionismiin ja maan roolin vähättelyyn holokaustissa. He ilmaisivat tyytymättömyytensä Kroatian hallituksen toimintaan antisemitismitapauksissa, kuten esimerkiksi Jasenovaciin pystytetyn plakaatin suhteen.”

Suuri osa raportista on koottu Jasenovacin leirillä kuolleiden vankien muistomielenosoituksen pohjalta. Juutalaisjohtajat ilmoittivat nyt toisena vuonna peräkkäin, ettei heillä ole aikomusta osallistua viralliseen muistoseremoniaan vaan he pitävät omat mielenosoituksensa. Eräät kristittyjen ortodoksikirkkojen johtajat ilmoittivat tekevänsä samoin. Raportissa lukee myös:

“Seurakuntien johtajat ilmaisivat tyytymättömyytensä hallituksen puutteellisiin toimiin erään veteraanijärjestön pystytettyä lähelle työleiriä plakaatin, jossa oli Ustaša-ajan tervehdys ‘Za Dom Spremni’ (‘Isänmaan puolesta, valmiina!’).”

Juutalaisten boikotin jälkeen Kroatian pääministeri Andrej Plenković kommentoi katuvansa plakaatin pystyttämistä. Hänestä hallituksen “erityisen tärkeä tehtävä on kehittää yhteiskunnasta suvaitsevainen ja demokraattinen”. Syyskuussa 2017, vuosi plakaatin pystyttämisestä ja sen jouduttua useita kertoja vandalismin kohteeksi, sekä Plenković että Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović tuomitsivat plakaatin. Sen vuoksi hallitus siirsi sen paikkaa eräälle veteraanihautausmaalle läheiseen Novskan kaupunkiin.

“Hallitus ei ole tehnyt päätöstä siitä, onko kiistanalainen Ustaša-tervehdys laillinen vai ei”, rapotissa lukee.

Helmikuussa 2017 “ulkoparlamentaarinen ja äärioikeistolainen” puolue A-HSP (Autohtona – Hrvatska stranka prava) järjesti mielenosoituksen Zagrebissa. Mielenilmauksessa puolueen jäsenet heiluttivat Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan lippuja, joissa oli epävirallinen fasistiseen Ustaša-hallitukseen liittyvä leima. Noin 30 osallistujasta koostuvalla mielenosoituskulkueella oli mukanaan yksi A-HSP:n puoluelippu, jota koristi aiemmin mainittu Ustaša-tervehdys.

Raportissa mainitaan edelleen rock-laulaja Marko Perković Thompsonin laulaneen Ustašaa ylistäneitä lauluja eräässä konsertissa Sinjissä. Tuolloin juhlittiin Kroatian voiton ja kotimaan päivää. Tästä hyvästä poliisi teki Thompsonista ilmoituksen yleisen järjestyksen häiritsemisestä, mutta hänet vapautettiin syytteistä. Oikeus oli sitä mieltä, ettei Thompson laulanut kyseisiä lauluja levittääkseen kansallisuuteen tai uskontoon kohdistuvaa vihaa.

Raportti käsittelee myös juutalaisten vahingonkorvausvaatimuksia liittyen synagogiin, juutalaisten kulttuurikeskuksiin, hautausmaihin, yksityisomaisuuteen sekä selviytyjiin ja heidän omaisiinsa. Tällä hetkellä Kroatian laki ei salli niiden ihmisten, joiden omaisuus joutui “holokaustin aikana” takavarikoiduksi, hakevan hyvitystä tai vahingonkorvauksia, sillä sotavuodet 1941–1945 ovat tällaisten mahdollisuuksien ulottumattomissa. Laki ei myöskään enää salli muiden kuin Kroatian kansalaisten tekevän tällaisia vaatimuksia – tämä muuttui vuoden 2003 jälkeen. Raportissa korostetaan, ettei tätä oikeutta ole juutalaisille uusittu.

Lähteet: Nordfront, Total Croatia News

4 KOMMENTIT

  1. Miksi Amerikan yhdysvaltojen ihmiset sotkeetuvat toisen valtion sisäisiin asioihin? Pistäisivät ensin oman valtion asiat kuntoon ja vasta sen jälkeen syyttelisivät muita. Mutta kuten ennenkin, heikkoa sisäpolitiikkaa pönkitetään vahvalla ulkopolitiikalla. Amerikan yhdysvallat kun on luhistuva yhteiskunta jolla ei ole tulevaisuuden näkymiä.

  2. Ensin ameriikanjutalaiset pommittivat kroaatteja teurastaneita serbejä, ja nyt itkevät että kroaatteja jäi henkiin ja vielä kansallismielisiä sellaisia. Minä taas varoitan islamin noususta Euroopassa.

  3. Kroaatit ovat kansallisylpeitä ja suoraselkäistä kristillistä (1,5% muslimeja) sakkia ja Zagreb ihan hieno kylä. Jos USA ei pidä heistä niin pysyköön poissa sieltä.

  4. Ja PAH!
    Yhdysvallat ei nakkaisi paskaakaan, jos Kroatiassa kiistettäisiin Jumalan olemassaolo tai pilkattaisiin Häntä!
    Mutta luuta ja lihaa olevat juutalaiset kuulevat muutaman vitsin itsestään, siitä tehdään nootti.

Comments are closed.