Koti Uutisia Ukrainan kriisi USA ja Venäjä neuvottelevat tänään Lontoossa

USA ja Venäjä neuvottelevat tänään Lontoossa

1
UK_Vaalimainos_Krimilla
Krimi valmistautuu sunnuntain kansanäänestykseen liittymisestä Venäjään. Sekä Venäjällä että Krimillä Kiovan hallitusta pidetään “fasistimielisenä”. Kuvassa vaalimainostusta Krimillä. (Reuters)

Kylmän sodan vanhat kilpakumppanit Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat tänään Lontoossa Ukrainan kriisistä. USA:n ulkoministeri John Kerry tapaa venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin. Neuvotteluiden tarkoituksena on saada Venäjä luopumaan Krimin liittämisestä emämaahan ja lopettamaan sotilaallisen toiminnan Krimillä.

Kaksi päivää sitten Venäjä aloitti sotaharjoituksen lähellä Ukrainan rajaa. Harjoitukseen osallistuu 8 500 sotilasta, hävittäjiä ja maavoimien motorisoituja yksiköitä. YK:n turvallisuuskokouksessa torstaina Venäjä kiisti, että sen tarkoituksena on aloittaa sota Ukrainassa. Venäjän mukaan sen tarkoituksena on ainoastaan suojella venäläisiä “fasistiselta” Ukrainalta.

Nyt alkavia neuvotteluita Lontoossa pidetään viime hetken neuvotteluina ennen mahdollisia Venäjä-pakotteita. Sekä EU että Yhdysvallat ovat molemmat ilmoittaneet asettavansa pakotteita Venäjälle sunnuntain kansanäänestyksen jälkeen Krimin liittämisestä Venäjään.

Venäläismielisten ja Ukrainan uutta hallitusta tukevien ihmisten välillä on käyty useita yhteenottoja Itä-Ukrainassa. Eilen Donetskissa yhden ihmisen kerrotaan kuolleen yhteenotoissa, kun mellakoitsijoiden onnistui murtautua poliisien muodostaman vartioketjun läpi. Kuolonuhri on tiettävästi ensimmäinen sitten Kiovan viime kuun lopun lähes sadan ihmisen hengen vaatineen verilöylyn.

Lähteet: BBC, Yle

Aiheeseen liittyen:

Venäjä aloittanut uudet sotaharjoitukset Ukrainan rajalla
USA:n ja Venäjän ulkoministerit tapaavat – Obama lupaa tukea Ukrainaa

1 KOMMENTTI

  1. Tänä viikonloppuna on purim johon varmaan pyritään ajoittamaan kriisin kärjistyminen verenvuodatukseksi. Tunne vihollisesi ajattelu.

Comments are closed.