Koti Uutisia Ukrainan kriisi Ukrainan tilanne jatkaa kiristymistään

Ukrainan tilanne jatkaa kiristymistään

0

Jännittynyt tilanne Ukrainassa sai jälleen uusia käänteitä, kun aseistautuneet miehet valtasivat Simferopolin lentokentän. Asemiesten kerrotaan iskeneen myös Sevastopolissa, jossa sijaitsee Venäjän laivastotukikohta.

UK_lentokentta_Ukraina

Ukraina on syyttänyt Venäjää iskuista ja pyytää YK:lta apua. Venäjä puolestaan on kiistänyt yhteytensä asemiehiin ja lentokenttävaltaukseen.

Vuonna 1994 laaditussa Budapestin muistiossa Yhdysvallat, Venäjä ja Britannia vahvistivat Ukrainan maantieteellisen yhtenäisyyden ja lupasivat suojata tätä ulkopuolista aggressiota vastaan. Maat lupasivat myös olla hyökkäämättä Ukrainaan tai asettamatta taloudellisia pakotteita, joiden tarkoituksena olisi vaikuttaa Ukrainan poliitiikkaan.

Toukokuussa Krimillä pidetään kansanäänestys alueen tulevasta asemasta. Aseistautunut joukko valtasi eilen Krimin alueparlamentin ja erotti sen jäsenet. Ukrainan syrjäytetyn presidentin odotetaan tänään pitävän lehdistötilaisuuden Venäjälle. Hänen tarkasta sijainnistaan ei ole vieläkään tietoa.

Yllättävän käänteen kriisi sai myös, kun presidentti Putin tarjosi Ukrainalle talousapua, josta ilmoitettiin Kremlin kotisivuilla.

Lähteet: Yle, Iltalehti, BBC

 

Aiheeseen liittyen: Armeijat hälytystilassa – syttyykö Ukrainan ja Venäjän välillä sota?