Koti Uutisia Ukrainan kriisi Ukraina yhä lähempänä sisällissotaa

Ukraina yhä lähempänä sisällissotaa

0

Ukraina on yhä lähempänä sisällissotaa, kirjoittaa brittilehti The Guardian. Ukrainan hallituksen joukot ovat edenneet Venäjä-mielisten separatistien asemia kohti Slovjanskissa ja Kramatorskissa. Itä-Ukrainan taisteluissa on kuollut arviolta 42 separatistia. Ukrainan virkaatekevä presidentti julisti lauantain surupäiväksi Odessan palouhrien muistoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovytš ovat pitkään kehottaneet itäukrainalaisia irtaantumaan Ukrainasta. Tiettävästi Venäjä on tukenut sotilaallisesti Venäjä-mielisiä separatisteja.

Separatistit vapauttivat lauantaina loputkin Etyjin tarkkailijat. Tarkkailijat kuvailivat viimeisiä vankeuspäiviään äärimmäisen vaikeiksi. Kaapatut Etyj-tarkkailijat saattoivat seurata tilannetta hetki hetkeltä ja todeta tilanteen pahentuneen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi, ettei tilanne ole enää Moskovan tai Kiovan hallinnassa.

Itä-Ukrainan tämänhetkistä tilannetta on kuvattu “toistaiseksi rauhalliseksi”, vaikka uusien yhteenottojen pelätään taas alkavan lähituntien ja päivien aikana.

Lähteet: The Guardian, ABC, Yle

 

Aiheesta muualla: http://www.youtube.com/watch?v=6PzpX-PKITw (Top World Newsin juttu Ukrainan viime päivien tapahtumista – englanniksi)

Aiheeseen liittyen:

Yli 30 ihmistä kuoli rakennuspalossa Odessassa
Itä- ja Etelä-Ukrainassa taisteluita ja yhteenottoja – useita kuolleita
Separatistit vapauttivat ruotsalaisen Etyj-tarkkailijan