Koti Uutisia Tyttö kuoli hääyön jälkeen Jemenissä

Tyttö kuoli hääyön jälkeen Jemenissä

0

Valkoisissa maissa lapsiin sekaantuminen on yleisesti halveksuttua ja rikollista touhua, mutta toisenlaisissa kulttuureissa se voi olla yleisesti hyväksyttyä. Pedofilia on merkittävä ongelma erityisesti Intiassa sekä joissain Afrikan ja Lähi-idän heimoyhteisöissä, joissa vanhemmat itse määrittelevät sopivan iän tyttärensä naittamiselle.

Rawaniksi nimetty 8-vuotias tyttö päätyi hiljattain vanhempiensa suostumuksella avioliittoon 40-vuotiaan miehen kanssa Jemenissä. Tämänkaltainen hääpari ei ole lainkaan harvinainen näky maassa, jossa yli neljäsosa tytöistä avioituu alle 15-vuotiaina. Osa vanhemmista myös myy omia tyttäriään morsiamiksi vanhemmille miehille.

Rawanin tapaus päätyi kuitenkin kansainväliseen uutisointiin, sillä ihmisoikeusaktivistit ovat jo pitkään painostaneet Jemenin viranomaisia kieltämään lapsiavioliitot, ja tytön menehdyttyä hääyöstä aiheutuneeseen sisäiseen verenvuotoon on lapsiavioliittojen kriminalisointi noussut uudelleen julkiseen keskusteluun.

Todennäköisesti kuolemantapaus ei tule muuttamaan käytäntöjä mihinkään, sillä tiukkaan juurtuneet vanhoilliset heimoperinteet suosivat tyttöjen naittamista nuorena, koska silloin heidän uskotaan tulevan tottelevaisiksi vaimoiksi, jotka ehtivät synnyttää enemmän jälkikasvua.

Avioliiton ikäraja oli aiemmin Jemenissä 15 vuotta, mutta maan parlamentti kumosi lain 1990-luvulla jättäen asian tyttölasten vanhempien päätettäväksi.

 
Lähde: Daily Mail