Koti Artikkelit Arki Tuoreus kaikessa

Tuoreus kaikessa

6

Viime aikoina keskustelu ruoasta, sen laadusta, alkuperästä ja jalostuksesta on käynyt kiivaana. Syynä voidaan pitää joko hiljattain ilmenneitä suoranaisia huijauksia tai sitten yksinkertaisesti sitä, että ihmisiä on alkanut kiinnostaa, millä itsensä ravitsee. Toki tästäkin on yritetty tehdä jo jos jonkinlaisia trendejä erilaisten lisäravinteiden ja ihmedieettien avulla, mutta nyt vaikuttaa, että tilausta olisi aivan oikeallekin raaka-ainetietoudelle ja jalostusvihjeille.

Itse ravitsemusalan ammattilaisena tällaista artikkelia on kohtalaisen hankala lähteä kirjoittamaan. Käsiteltävä asia on niin laaja ja monihaarainen, että on vaikea päättää, mistä aloittaisi. Tärkeimmät asiat on tietysti luontevaa mainita ensiksi, ja siksi aloitankin kirjoittamalla paljon harhaluuloja ja osittain aiheellistakin pelkoa aiheuttaneella aiheella.

 

Torjunta-aineet ja esikäsittely

On valitettavan peitelty asia, että ihmiselle todella vaarallisiakin aineita käytetään yhä kasvisten ja juuresten suojeluun myös ylistetyn Euroopan unionin alueella. Esimerkiksi DDT-nimistä hyönteisten torjuntaan käytettävää myrkkyä, joka on kielletty suuressa osassa Euroopan valtioita, käytetään yhä, vaikka sen terveyshaitoista on tiedetty jo 1970-luvulta lähtien. Erilaisia synteettisiä kasvinsuojelumenetelmiä on toki kehitetty DDT:n jälkeenkin, ja ne ovat lähes järjestään haitallisia ihmisille.

Kotimaisia juureksia syömällä voi vähentää huomattavasti tällaisten myrkkyjen kertymistä kehoon. Vihanneksia syödessä, olivat ne sitten mistä päin maailmaa tahansa, tulee muistaa oikeanlainen esikäsittely ennen käyttöä. Kaikki vihannekset tulee pestä ennen niiden syömistä. Ei ole myöskään ylimitoitettua esimerkiksi kuoria tomaatteja ennen tomaattikastikkeen tekoa. Mikäli tomaattien kuoriminen eli kalttaus on vieras prosessi, tässä yksinkertainen ja tehokas ohje:

1. Tee ristiviilto tomaattiin vastapäätä kantaa.
2. Laita kulhoon jääpaloja ja vettä (myös erittäin kylmä kraanavesi käy, mikäli jääpaloja ei ole saatavilla).
3. Keitä vettä kattilassa.
4. Aseta viilletty tomaatti kattilaan, ja hetken keitettyäsi jääveteen.
5. Kun tomaatti on ollut hetken jäävedessä, on kypsyminen loppunut ja kuoren pitäisi irrota kohtalaisen helposti.

Kotimaisia vihanneksia ei ole tarpeen kuoria ennen käyttöä, mutta peseminen on suositeltavaa. Kuorien mukana, niin juureksissa kuin vihanneksissa, lähtee huomattavan paljon vitamiineja. Esimerkiksi kuorineen keitetyssä perunassa on 100 g:n annoksessa noin 8,5 mg C-vitamiinia (noin < 10 % saantisuosituksesta). Jos peruna kuoritaan ennen käyttöä, vähenee määrä niin radikaalisti, ettei C-vitamiinin määrä ole enää merkityksellinen. Sama pätee esimerkiksi porkkanaan. Sen A-vitamiini lähtee hyvinkin tehokkaasti niin sanotussa brittiläisessä kypsennyksessä. Siksi suosittelenkin pataruokia, keittoja yms. tehdessä käyttämään juurekset kuorineen ja olemaan kypsentämättä niitä mössöksi. Vain huolellinen pesu riittää. Näin saat valitsemastasi juureksesta mahdollisimman paljon irti.

Sama esikäsittelysääntö pätee myös salaatteihin ja yrtteihin. Suosittelen käyttämään tuoreita yrttejä aina, kun mahdollista. Niiden suhteen voit olla kohtalaisen varma, että saat, mitä olet tilannut, etkä mitään muuta. Sen lisäksi ne maistuvat huomattavasti paremmilta kuin pussitetut ja purkitetut yrtit. Kuivatuissa mausteissakin on usein lisäaineita ja joukkoon “vahingossa” joutuneita osasia, joille joku onnellisen tietämätön kuluttaja voi olla allerginen. Jotkin maustevalmistajat onneksi mainitsevat purkeissa ja purnukoissa, että ne saattavat “sisältää pieniä määriä pähkinää tai kananmunaa”. Kirjaimellisesti elintärkeä tieto joillekin.

Esikäsittelyn hoiduttua voi turvallisin mielin aloittaa ruoan valmistuksen. Seuraavassa on ohje monikäyttöisen tomaattikastikkeen tekoon. Kastiketta voi tehdä kerralla enemmän ja sen jälkeen säilöä tulevaa käyttöä varten. Kyseinen kastike käy esimerkiksi keittojen ja pastakastikkeiden pohjaksi.

 

Tomaattikastike

1. Poista tomaattien kannat ja kalttaa 2 kg tomaatteja edellä mainitun ohjeen mukaisesti. 2 kg:sta tomaattia tulee noin 1 litra valmista kastiketta.

2. Soseuta tomaatit esimerkiksi tehosekoittimella tai veitsellä hienontaen. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli (1–2 sipulia ja 4–6 kynttä valkosipulia).

3. Aseta tomaattisose, sipulit ja valkosipulit kattilaan, ja kuumenna se kiehuvaksi.

4. Kun sose on alkanut redusoitua eli keittyä kasaan, aloita maustaminen. Yleisesti tomaatin kanssa käytettävät mausteet ovat lähinnä mustapippuri (jauhe/rouhe) ja suola. Merisuola tai vuorisuola on toki aina parempi kuin “perusjodioitu” pöytäsuola. Makueron kyllä huomaa. Muista, että merisuolaa ja kivisuolaa tarvitsee käyttää huomattavasti vähemmän kuin pöytäsuolaa.

5. Kun suola ja pippuri ovat “kohdallaan”, anna kastikkeen redusoitua haluamaasi paksuuteen ja leikkaa odottaessa tuore basilika hienoksi. Basilikan kanssa tai yksinään voi käyttää myös rosmariinia. Molemmat yrtit ovat helposti saatavissa ja ne maksavat alle 2 euroa puntti. Redusoitaessa kastikkeen suolaisuus kasvaa, ole siis varovainen suolan kanssa. Liikaa suolaisuutta voit oikaista esimerkiksi hunajalla.

6. Kun kastike on haluamassasi paksuudessa, lisää tuoreet yrtit. Älä laita yrttejä liian aikaisessa vaiheessa, sillä ne menettävät makunsa nopeasti. Kun lisäät yrtit vasta lopuksi, eivät nekään kypsy liikaa ja maku on taattu.

7. Maista kastiketta vielä lopuksi ja jäähdytä se nopeasti.

8. Kun kastike on jäähtynyt, voit vielä lisätä joukkoon oliiviöljyä ja vatkata öljyn kastikkeen sisään. Se tuo kastikkeelle “pyöreyttä” ja täyteläisyyttä. Makua voi muunnella muutenkin esimerkiksi keittovaiheessa lisätyn punaviinin avulla.

Tiedostan kyllä, että kirjoitukseni ohjeet ovat hyvin perustavanlaatuisia ja ehkä yleisesti tiedossakin, mutta kaikille ne eivät välttämättä ole tunnettuja, ja perusasioista on hyvä aloittaa.

 

P. P.

Vieraileva kirjoittaja

6 KOMMENTIT

  1. Hyvä kirjoitus tärkeistä asioista! Lisää tällaisia käytännön vinkkejä kiitos!

  2. Kiitoksia! Oikein hyödyllisiä käytännön ohjeita ja tietoutta. Ja nyt ei kun kokeilemaan…

  3. Suosittelisin käyttämään oliiviöljyn sijasta kotimaassamme tuotettua ja kasvatettua rypsiöljyä. Muuten asiallinen ja aiheellinen kirjoitus.

  4. Täytyy myöntää, ettei ole useinkaan tullut katsottua kuivattujen mausteiden pakkausselostetta lisäaineiden varalta (vaikka pyrinkin käyttämään tuoreita yrttejä jos sellaisia on saatavilla), eikä porkkanan käyttäminen kuorineen.

    Kiitokset artikkelin kirjoittajalle!

  5. Kiitos artikkelista! Kieltämättä nykyään kaupoista saatava ruoka huolestuttaa yhä enemmän ja enemmän. Kemikaaleja voi saada sekä elintarvikkeista että pakkauksista, ja ainakin itsellä on kehittynyt yhä kasvava kiinnostus luonnonmukaisempaan ruokaan. Toivottavasti kirjoitatte lisää aiheesta!

Comments are closed.