Koti Uutisia Kotimaa Tuhansia kuolleita simpukoita Enäjärvellä

Tuhansia kuolleita simpukoita Enäjärvellä

1

Tuhannet kuolleet simpukat ovat nousseet pintaan Enäjärvellä. Simpukoiden joukkokuoleman taustalla epäillään olevan järveä koetellut happikato ja runsas sinileväkasvusto. Kuolleista simpukoista johtuva paha haju on saanut paikkakuntalaiset liikkeelle siivoamaan simpukanruhoja haravilla ja muilla välineillä.

Tämäntyyppinen simpukoiden joukkokuolema on erittäin harvinaista. Asiasta tiedetään toistaiseksi se, että tapahtunut on merkki epätasapainossa olevasta järvestä.

– Tällä hetkellä meillä on vain arvauksia. Olemme keskittyneet kartoittamaan ja tutkimaan tilannetta. Ensi viikolla selviää tarkemmin syitä ja mitä seurauksia tällä on, kertoo Vihdin ympäristöpäällikkö Sari Janhunen, ja jatkaa:

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa. Mitä olemme iltapäivän aikana viranomaisten ja asiantuntijoiden kesken nopeasti selvitelleet, niin hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta on kyse.

Lähde: Yle

1 KOMMENTTI

  1. Ei tuossakaan “järvessä” tarvitse paljoa selvittää. Sinne kun kaataa yhden kuution EM:ää (Efective Mikro-organismus) liuosta näin lämpöisten vesien aikaan niin johan alkaa kuhina käymään. Planktonien määrä monikymmen-tuhat kertaistuu hyvin lyhyessä ajassa ja happipitoisuuskin kasvaa ominkertaiseksi. Ja ensi keväänä onkin jäiden lähdön aikaan puhdas ja kirkasvetinen järvi kaikkien nautittavana. Syksyllä tosin tienoo tuoksuu nestekaasulle kun mikrobit tekevät töitä. Ja järven pinta peittyy hetkeksi mikrokupliin (näyttää vaahdolta). Mutta se kertoo mikrobin toiminnasta. Ja kun se mikrobiliuos ei oikeasti maksa kuin sen 1000e niin se on kimpassa kerättynä pieni hinta siitä että tuo pieni järvi pelastuu.

Comments are closed.