Koti Uutisia Ukrainan kriisi Tilanne kärjistynyt Itä-Ukrainassa – Krimillä ammuttiin ukrainalainen upseeri

Tilanne kärjistynyt Itä-Ukrainassa – Krimillä ammuttiin ukrainalainen upseeri

1
UK_mielenosoittaja_Ukraina
Mielenosoittajat uskovat Venäjän avun saapuvan Donetskiin ja Luhanskiin vuorokauden aikana. (Kyiv Post)

Itä-Ukrainan useissa kaupungeissa tilanne kärjistyi sunnuntaina ja maanantaiaamun aikana äärimmilleen, kun Venäjä-mieliset ja länsimielistä hallitusta tukevat ottivat yhteen. Yhteenottoja oli ainakin Harkovassa, Luhanskissa ja Donetskissa.

Harkovassa alakynteen jääneitä eurooppalaismielisiä mielenosoittajia nöyryytettiin, pahoinpideltiin ja heidän päälleen syljettiin, kun nämä joutuivat konttaamaan mukulakivikadulla. Mielenosoittajat käskivät heitä konttaamaan Eurooppaan ja julistivat Harkovan venäläiseksi.

Venäjä-mieliset ottivat haltuunsa useita hallintorakennuksia Harkovassa, Luhanskissa ja Donetskissa. Itä-Ukrainan mielenosoituksista huolestunut  väliaikainen presidentti Oleksandr Turtšynov on peruuttanut Liettuaan maanantaiksi suunnitellun matkansa.

Naton mukaan on mahdollista, että Venäjä saattaa vielä hyökätä Itä-Ukrainaan, jos se katsoo, että sen intressit ovat siellä uhattuina. Venäjä on myös ilmoittanut, että se tulee antamaan apua itäukrainalaisille, jos nämä pyytävät apua. Putin ja Ukrainan syrjäytetty presidentti Janukovytš ovat toistuvasti kehottaneet Itä-Ukrainaa eroamaan Ukrainasta.

Ukrainan puolustusministeriö ilmoitti venäläissotilaan surmanneen ukrainalaisen laivaston upseerin Krimillä, kun tämä oli poistumassa sotilastukikohdasta. Tiettävästi upseerin ja venäläissotilaan välille oli syntynyt sanaharkkaa, jonka seurauksena venäläinen oli ampunut aseettoman laivaston majurin kuoliaaksi. Puolustusministeriön mukaan paikalla ollutta toista sotilasta venäläiset olivat pahoinpidelleet ja ottaneet tämän kiinni.

Lähteet: Reuters, Yle, Iltalehti

Aiheeseen liittyen: Venäjä-mieliset mellakoivat Ukrainassa

1 KOMMENTTI

 1. Älkää uskoko Reutersia, Yleä ja Iltalehteä.

  Jutussa mainitut “itäukrainalaiset” ovat oikeasti venäläisiä. Koko tämä alue oli Leninin käskyllä irrotettu Venäjän Sosialistisesta Neuvostotasavallasta ja liitetty Ukrainan Neuvostotasavaltaan v. 1922.
  Muutenkin koko nykyinen “Ukraina” on keinotekoinen, suorastaan elinkelvoton sekasikiö, elinkelvoton nykyisissä rajoissa. Eri kansat eivät enää pysy tässä kolhoosissa, ei millä.
  Kartan avulla tämä on helppo havaita:
  http://sevkrimrus.narod.ru/image/ukrssr.gif
  Värien selitys:
  Valkoinen: varsinainen Ukraina.
  Keltainen: Donetsk-Krivorozhie tasavalta otettu Venäjältä ja liitetty Ukrainan Neuvostotasavaltaan bolshevikkien toimesta v.1918.
  Sininen: Halitsia ja Volyn – otettu Puolasta v. 1939 (nk. “Puna-armeijan vapautusretki”)
  Beige: Bessarabian ja Bukovinan osa – otettu Romaniasta v. 1940.
  Ruskea: Rutenia (otettu Tsekkoslovakiasta 1944).
  Punainen: Krim (otettu Venäjältä v. 1954)

  Jos kansojen itsemääräämisoikeutta ei tunnusteta eikä päästetä kansoja itsenäistymään, mikäli he haluavat l. mikäli NATO ei peräänny tässä laajenemisessaan itään – se päättyy sisällissotaan, joka sitten hyvinkin laajenee/laajennetaan kolmanteen maailmansotaan. USA tarvitsee maailmanlajuista sisällisotaa – ja sytyttää sitä joka puolella.

Comments are closed.