Koti Uutisia Tervetuloa valvontayhteiskuntaan

Tervetuloa valvontayhteiskuntaan

0

UK_valvontayhteiskunta

Biometriset tunnisteet ovat puhuttaneet jälleen suomalaismedioissa. Bio- ja valvontateknologioiden punoutuessa yhä tiiviimmin toisiinsa on kansalaisen entistä vaikeampi suojata yksityiselämäänsä valtion valvovalta silmältä. Biotunnistuksen alalla pyörii noin 10 miljardin euron liikevaihto, ja aihe kiinnostaa niin poliiseja ja sotilaita kuin kuntiakin sekä eri alojen yrittäjiä.

Biometrisiä tunnisteita ovat ihmiskehon jokaiselle yksilölliset piirteet. Sormenjälkien ja DNA:n lisäksi niitä ovat esimerkiksi korvan ja nenän muoto, puheääni, silmät, verisuonet, ryhti, kävelytyyli sekä ominaishaju. Suomessa viranomaiset ottavat esimerkiksi nykyään kaikilta passia hakevilta sormenjäljet automaattisesti rekisteriin.

Valvonnan tiukentaminen merkitsee sitä, että valtion keräämät tietokannat kansalaisten yksityisasioista lisääntyvät huomattavasti. Suomessa tietokantoihin liittyvistä riskeistä on puhuttu hyvin vähän verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Kalifornian osavaltiossa on muun muassa säädetty laki, joka laajensi poliisin oikeuksia hyödyntää kansalaisten DNA-tietoja; poliisi voi tästä lähtien vertailla epäillyn ja tämän sukulaisten DNA-näytteitä tutkinnassa. Laki on synnyttänyt paljon vastustusta, sillä tutkinnan ulottaminen perheeseen merkitsee käytännössä sitä, että valtio tahtoo nyt myös lainkuuliaisten kansalaisten DNA:n rekisteriinsä. Meistä kuka tahansa kun voi olla potentiaalisen rikollisen sukulainen.

Muun muassa Venäjällä julkisten kulkuvälineiden kasvojentunnistuslaitteilla varustetut valvontakamerat ovat auttaneet valtiota tavoittamaan poliittisesti epämieluisina pitämiään henkilöitä. Vaikka henkilö ei maksaisi matkalippujaan kortilla eikä pitäisi kännykkäänsä mukana, kulkee tieto tämän olinpaikasta kameroiden välityksellä reaaliajassa esivallalle. Vastaisuudessa ainut tapa matkustaa anonyymisti voikin olla täysin naamioituneena. Tosin jo nyt valvontalaitteistolla on tekniset edellytykset erottaa esimerkiksi keinoiho aidosta. Valvontakamera voi etätunnistaa henkilön pitkänkin etäisyyden päästä ja jopa seinän läpi.

Yhdysvalloissa keskusrikospoliisilla on jo yli 10 miljoonaa kasvokuvaa, joita tietokoneohjelmat myös vertaavat Facebookin kaltaisissa sosiaalisissa medioissa oleviin kuviin.

 
Lähteet: Scientific American, Tekniikka & Talous, Tiede.