Koti Uutisia Talvivaaran päästöt lukuina

Talvivaaran päästöt lukuina

4

UK_Talvivaara

Kaikille lienee sanomatta selvää, ettei surullisen kuuluisa Talvivaaran kaivos ole aiheuttanut juuri muuta kuin mittavaa tuhoa maamme luonnolle. Moni ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, millaisista luvuista puhutaan, kun aiheena ovat kaivoksen tuotot ja ennen kaikkea päästöt.

Vertailun vuoksi ja määrien hahmottamisen helpottamiseksi mainittakoon, että keskiverto kuorma-auton lavalle mahtuu noin 15 tonnia soraa.

Jotta kaivos pystyy tuottamaan yhden kilon nikkeliä, on sen louhittava ja käsiteltävä tonnin verran malmia. Kaivos ilmoittaa malmi-sivukivi-suhteen olevan noin 1, toisin sanoen jokaista malmitonnia kohden syntyy sama määrä sivukiveä.

Nikkelin jalostamisessa malmista tarvitaan myös runsaasti rikkihappoa. Talvivaara on tuottanut yhteensä 60 000 tonnia nikkeliä, ja tämän määrän jalostukseen on rikkihappoa kulunut vastaavasti yli miljoona tonnia. Suhteutettuna tämä siis tarkoittaa, että yhteen nikkelitonniin tarvitaan noin 20 tonnia rikkihappoa. Nikkelin tämänhetkinen markkina-arvo on noin 12 000 euroa tonnilta.

Kaivoksen luonnollisessa tuotekierrossa vapautuu nikkelin määrään nähden moninkertainen määrä sulfaattia. Esimerkiksi vuonna 2013 kaivos päästi luontoon yli 20 000 sulfaattitonnia. Kohonneet pitoisuudet haittaavat merkittävästi esimerkiksi kalojen lisääntymistä. Ihmiselle sulfaatti ei väitetysti ole vaarallista, koska järvivettä ei muutoinkaan suositella juotavaksi tai pesukäyttöön.

Lähteet: Wikipedia, Kimet Oy, Helsingin Sanomat

4 KOMMENTIT

  1. Talvivaara on kyllä semmoinen syöpä Suomelle ja suomalaisille. Onneksi menee konkurssiin koko paska!

      • Työllistämisen myötä syntyvän saastumisen ei tarvitse olla noin harkitsematonta, kuten tässä tapauksessa rikkihapon kaataminen vedenjakajalle. Vuoksen vesistön – eli Saimaan ym – vielä hyvälaatuiset vedet suolataan nyt rikkihappoteollisuuden pönkittämisellä, vieläpä verovaroin. Kyseessä taitaa olla lähes kokonaan valtion omistama teollisuusketju. VR:ää myöten.

  2. Joo, sinne meni ainakin pari vuotta sitten lähes joka yö 1200 tonnin juna väkevää rikkihappoa. Tilanne lienee sama nykyään. Rikkihappomäärästä ei monella ole käsitystä, mutta se on valtava. Happo ei suinkaan ole suljetussa kierrossa, vaan sillä kastellaan niitä liuotuskasoja…Ei ihme että sieltä jotain lorahtaa ympäristöön.

    Mikäli Talvivaaran toimintakokonaisuuden alue olisi pidetty aiemmassa metsätalouskäytössä, alueelta saataisiin jatkuvasti hakata puuta, hakkaamaton metsä kasvaisi, eikä verorahoja kymmenin miljoonin tarvitsi kylvää ympäristöongelmaan.

Comments are closed.